Motion till riksdagen
2002/03:So479
av Gunnar Sandberg och Rune Berglund (s)

Förbättrad folkhälsa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre folkhälsa.

Motivering

Det är väl känt att ohälsan har ökat kraftigt under de senaste åren och antalet långtidssjukskrivna växer. Regeringen har påbörjat ett långsiktigt och ambitiöst arbete för att komma åt problemen. Man vill bland annat ge mer pengar till försäkringskassorna för att de sjuka ska få en egen kontaktperson och snabbt komma in i rehabilitering. Också företagshälsovården får nya resurser och arbetsgivarna ekonomiska drivkrafter för att förebygga ohälsa i arbetet. Detta tillsammans med bättre arbetsmiljö och större inflytande för de anställda över arbetsorganisationen är åtgärder som kommer att bryta dagens negativa utveckling.

Det är ytterst angeläget att de sjuka snarast möjligt får rehabilitering. Eftersom det finns flera myndigheter som handlägger frågor kring de långtidssjukskrivna startades 1994 projektet ”tidig samordnad rehabilitering”. Den övergick 1998 i ordinarie verksamhet. Syftet är att utveckla samverkan mellan de berörda myndigheterna i alla former av rehabilitering. Hittills har mycket av arbetet gått åt att utveckla kontakter mellan berörda parter, utveckla gemensam värdegrund och rutiner för överlämnande av ansvar mellan myndigheterna. Dessa är viktiga uppgifter, men påtagliga resultat av detta arbete verkar vara svåra att hitta. Sjuktalen har ju ökat dramatiskt just under denna period. Samhällets resurser måste självklart användas på ett mer konstruktivt och effektivt sätt.

Samtidigt är det viktigt att vi inte bara minskar ohälsotalet genom en mängd aktiviteter kring arbetet, utan att vi med olika medel förbättrar hälsan och frisktalen hos befolkningen. Undersökningar visar att många människor i landet tror att en bättre information om sambandet mellan levnadsvanor och sjukdom skulle ha stor betydelse för folkhälsan och ge en minskad sjuklighet. Detta förutsätter ett aktivt folkhälsoarbete på många olika plan. Inriktningen måste vara att ge konkreta och enkla råd om saker som påverkar hälsan och genom kort- och långsiktiga mål visa vägen mot ökat välbefinnande, inte minst genom den stora betydelse som fysiska aktiviteter har. Uppmärksamhet ska riktas mot det egna ansvarets betydelse. Det är viktigt att öka medvetenheten hos individen om sambandet mellan levnadsvanor och hälsa. Sådant arbete måste ske på bred front mellan hem, skola, samhällets olika organisationer, idrottsrörelsen, frivilligorganisationer, friskvårdande institutioner och sjukvård m.fl. Sunda levnadsvanor måste grundas tidigt, varför barnavårdscentraler, föräldragrupper, lekis och skola måste involveras i folkhälsoarbetet.

Stockholm den 21 oktober 2002

Gunnar Sandberg (s)

Rune Berglund (s)