Motion till riksdagen
2002/03:So477
av Lena Ek och Jan Andersson (c)

Anhörigvårdares villkor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hänsyn till anhörigas insatser och arbetssituation i planering av sjukvård och äldreomsorg.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en nationell plan för fortsatt utbyggnad av avlösning och växelvård.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättringar i reglerna för hemvårdsbidrag.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade möjligheter att anställa närstående.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad utbildning av kontaktpersoner för anhörigvårdare och patienter.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökat antal timmar för gratis ledighet för vårdaren.

Motivering

Många människor kämpar idag med att ta hand om sina sjuka anhöriga. Ca 2/3 av alla som behöver vård, vårdas i hemmet av anhöriga. Anhörigvårdare har alltid haft mycket litet stöd från samhället. Ofta har de kallats för ”den tysta armén”. Tack vare de 300 miljoner kronor som tillsattes för att under tre år bygga ut anhörigstödet, tycks deras värdefulla insatser ha kommit fram i ljuset. Det är dock inte ovanligt att det blir glapp mellan sjukvårdens insatser och den som svarar för den dagliga vården på hemmaplan. Planering och vårdstrategier hos kommuner, landsting och Socialstyrelsen inbegriper sällan anhörigvården och dess villkor. Många problem skulle kunna lösas om ansvariga på olika berörda nivåer tog hänsyn till anhörigas insatser och arbetssituation redan tidigt vid planering av sjukvård och äldreomsorg. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Idag kan en anhörigvårdare få 10–12 timmars ledighet per månad. Det är inte mycket med tanke på den uppgift de utför. Då en anhörigvårdare har jour dygnet runt är dessa 2, 3 timmar pr vecka inte mycket. Större ledighet skulle behövas för att de i längden skall orka, men en dubblering från dagens nivå kan vara ett första steg. För att den oerhört samhällsnyttiga anhörigvården ska kunna fungera fortsättningsvis krävs en nationell plan för fortsatt utbyggnad av avlösning och anhörigvård. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Det är i många fall kostsamt för en anhörig att ta på sig ansvaret för vården av en närstående. Vissa tjänster kanske behöver köpas när det inte finns tid att göra det själv. Vårdaren kan komma att behöva byta arbete, arbeta deltid eller på annat sätt minska ambitionsnivåerna i sitt eget yrke. Minskat ekonomiskt utrymme gör en redan svår situation svårare. Ersättningen behöver öka. Därför behöver reglerna om hemvårdsbidrag förbättras i denna riktning. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Självbestämmande och närhet är viktigt för både vårdare och vårdtagare. Båda måste få vara med och avgöra vad som är det lämpligaste boendet. Många vill gärna försöka med anhörigvård för att kunna behålla sitt normala liv tillsammans så långt det är möjligt. Möjligheterna att anställa närstående bör därför ökas. Detta bör ges regeringen tillkänna.

När det gäller dementa personer uppstår speciella problem utöver ovan nämnda. Ofta försvinner dialogen och en ny ensamhet uppstår. Då är det särskilt viktigt att anknytande personer inom hemtjänst och äldreboende har en god utbildning och kan stödja de berörda. Utbildningen av kontaktpersoner till anhörigvårdare och patienter bör därför förbättras. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Vårdaren blir mycket ensam och kan lätt känna sig isolerad. Hemtjänsten är en lösning och måste få mer tid, och deras ”mjuka händer” behövs. Vårdtagaren kan någon vecka, då och då, få en korttidsplats på ett äldreboende. Detta för att vårdaren ska få leva ett normalt liv några dagar. Rätten till ett eget liv för vårdaren får vi inte glömma! Samhället kan inte nog uppskatta deras osjälviska arbete. Med framtidens ökande andel äldre kommer anhörigvårdarnas betydelse att öka än mer. Det är därför viktigt att öka antal timmar gratis ledighet för anhörigvårdaren. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lena Ek (c)

Jan Andersson (c)