Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inköp av alkoholdrycker i vissa fall.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om partihandel med alkoholdrycker i vissa fall.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring av 4 kap. 11 § alkohollagen (1994:1738) om förbud att genom kommersiella annonser i periodiska tidskrifter marknadsföra alkoholdrycker som innehåller mer än 15 volymprocent alkohol.
Det är bra att förtydligande sker, så att de som har permanent serveringstillstånd kan använda drycker från eget lager vid servering utanför ordinarie driftställe. Däremot är vi av den uppfattningen att även de som har tillfälligt tillstånd vid enstaka tillfällen kan göra sina inköp från andra leverantörer än Systembolaget AB. Under förutsättning att tillståndet prövas seriöst kan detta knappast bli en länk för försäljning från tillverkare och partihandel till konsumenter som påverkar folkhälsan på ett negativt sätt. Det är bättre att bejaka en sådan försäljningskanal för att undvika inköp från en illegal och svart marknad, vilket skulle ha mindre gynnsam effekt på alkoholkonsumtionen och därmed folkhälsan.
Trots att en lag 1999 införts finns det fortfarande näringsidkare med partihandelstillstånd för alkoholdrycker som saknar godkännande eller registrering enligt lagen om alkoholskatt. Riksdagen har på begäran av regeringen förlängt fastlagda övergångsbestämmelser först från 2001 till 2003. Problemet kvarstår uppenbarligen fortfarande och nu föreslås att riksdagen skall förlänga dessa bestämmelser till utgången av 2005.
Detta ger inte ett intryck av att regeringen driver en ansvarsfull alkoholpolitik. Vi anser att dessa övergångsbetämmelser inte kan förlängas ytterligare en gång från 2005 utan detta måste vara den sista förlängningen, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna.
Regeringen föreslår att förbud införs mot reklam för spritdrycker som innehåller mer än 15 volymprocent alkohol i periodiska tidskrifter.
Förutom att regeringens lagförslag är synnerligen bristfälligt både i beredning och utformning enligt remissinstanserna har vi flera principiella synpunkter.
Till att börja med måste bruk och missbruk av alkohol särskiljas. Vi anser att missbruk av alkohol kan motverkas mer effektivt än genom den förbudsmentalitet som hittills inte visat sig vara ändamålsenlig från folkhälsosynpunkt. Med den nuvarande svenska alkoholpolitiken ökar konsumtionen av alkohol alltmer i Sverige, med åtföljande hälsoproblem.
Regeringen kan inte visa att det finns ett samband mellan reklam i tidskrifter och de skadliga effekter som överkonsumtion av alkohol medför. Att fortsätta lägga kraft på att införa reklamförbud för alkohol där volymprocenten blir gränssättande kommer att leda till nya gränsdragningsproblem, vilket inte leder till bättre alkoholvanor eller bättre folkhälsa. Detta blir inte minst alltmer påtagligt i ett Sverige med ökad rörlighet inom EU. Missbruk av alkohol kan endast långsiktigt motverkas genom information, upplysning och attitydförändringar, inte genom reklamförbud i ett Europa där rörligheten och umgängeskulturen kommer att öka än mer.
Frivillighetens väg där vin- och sprithandlare samt bryggerinäring tar sitt ansvar i reklamutbudet måste provas, liksom att tidningsutgivarna tar sitt ansvar från reklamsynpunkt.
Vi anser att alkoholreklam inte skall finnas i tidskrifter som vänder sig till barn och ungdomar under 18 år. Frivilligheten, tillsammans med upplysning och information, borde undersökas än mer så att reklam för alkoholhaltiga drycker i tidningar och tidskrifter avböjs i dessa tidskrifter på frivillig grund.
Vi avslår regeringens förslag i denna del, och riksdagen bör uppdra åt regeringen att inleda samtal om att med frivillighet som grund reglera reklam för alkoholhaltiga drycker i tidningar och tidskrifter.
Stockholm den 2 april 2003 |
|
Cristina Husmark Pehrsson (m) |
|
Carl-Axel Johansson (m) |
Anne Marie Brodén (m) |
Magdalena Andersson (m) |
Lena Adelsohn Liljeroth (m) |
Stefan Hagfeldt (m) |