Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att krav på redovisning av tagna miljöhänsyn, och av på vilket sätt produktvalsprincipen tillämpats, skall gälla för företag som vill införa sitt preparat i läkemedelsförmån.
Lagändringar har nyligen genomförts på området läkemedelsförmåner. Det handlar om en ny ordning för det offentliga subventionssystemet rörande läkemedel och att en ny myndighet, Läkemedelsförmånsnämnden, inrättas. Nämnden kommer att ansvara för beslut som rör subventionering och prisreglering av läkemedel m.m.
Läkemedel ska endast kunna ingå i läkemedelsförmånen om de uppfyller vissa kriterier. Bland annat måste det finnas en s.k. arbetsplatskod på receptet.
Det handlar också om generiska läkemedel, dvs. apotekets möjlighet att byta ut ett läkemedel mot ett annat, om det har samma innehåll och verkan, men till ett billigare pris.
Det lades in ett tydligt avsnitt som handlade om miljö i proposition 2001/02:63 De nya läkemedelsförmånerna. Man sa att det är väsentligt att se över hur miljöhänsyn kan vägas in som en naturlig del vid förskrivning, användning och prissättning av läkemedel liksom vid hantering av överblivna läkemedel.
Regeringen avser att uppdra åt Läkemedelsverket att utreda miljöpåverkan från läkemedel och deras förpackningar och hur denna påverkan kan begränsas. Hygieniska och kosmetiska produkter tar man också upp. Det framgår också att verket ska identifiera behov av åtgärder för att integrera miljöhänsyn i läkemedelssektorn nationellt och inom EU.
Sedan propositionen antogs har en arbetsgrupp som tillsatts av regeringen bl.a. övervägt ”möjligheterna att vid prissättning av produkter inom läkemedelsförmånerna beakta produkternas miljöpåverkan”, Ds 2002:53. Deras slutsatser handlar om man p.g.a. negativ miljöpåverkan prisledes påverkar genom att sätta ett lägre pris på produkten, leder det i ”andra änden” till fel resultat eftersom man på apoteket ska byta ut ett läkemedel mot ett billigare, s.k. generiskt läkemedel.
Detta sätter fingret på hur viktigt det är med ett styrinstrument som verkligen tar hänsyn till miljöpåverkan. När det gäller läkemedel är det förstås en komplicerad process, eftersom det rör många nivåer och hela tiden måste ställas mot nyttan av ett läkemedel.
Vi anser att ett första och grundläggande krav man kan ställa är krav på redovisning av tagen miljöhänsyn.
Företag som vill införa sitt preparat i läkemedelsförmånen bör helt enkelt kunna påvisa på vilket sätt de tagit hänsyn till läkemedlets miljöeffekter på växter och djur, och kunna påvisa på vilket sätt produktvalsprincipen i miljöbalken 2 kap. 6 § har tillämpats. Där åläggs företagen att använda de kemikalier som är minst skadliga för miljön.
Hur styrmedel i övrigt ska kunna se ut hoppas vi att Läkemedelsverket i sin utredning ska komma fram till.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |