Riksdagen begär att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att se över reglerna och språkproven för erhållandet av svensk legitimation enligt vad i motionen anförs.
Det finns en betydande brist på hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige. Det gäller läkare, sjuksköterskor, psykologer och tandläkare. Det är och kommer att vara en nyckelfråga för hälso- och sjukvården hur personalförsörjningen kan lösas. I flertalet landsting har man tvingats att anlita dyra bemanningsföretag och stafettläkare, något som, förutom ökade kostnader, även innebär brister i kvaliteten, framför allt p.g.a. brister i kontinuiteten.
I Sverige finns det samtidigt ett stort antal läkare och sjuksköterskor som kommit hit p.g.a. oroligheter och förföljelse i det egna landet, länder som ligger utanför EU/EES, och som nu har stora svårigheter att erhålla svensk legitimation. Många av dessa personer har en lång yrkeserfarenhet bakom sig.
Kraven för att få en svensk legitimation skiljer sig beroende på om vederbörande kommer från ett land utanför EU/EES eller från ett land inom EU/EES. Detta framgår tydligt av den information som tillhandahålls från Socialstyrelsen.
Vänsterpartiet har vid tidigare tillfällen väckt frågan om det orimliga i att ha olika krav beroende på om vederbörande kommer från ett land inom eller utanför EU/EES. Vi har då fått svaret att det inte är rimligt att sänka kraven för att få en svensk legitimation och att det är stora skillnader mellan olika länders utbildningar.
Vänsterpartiet vill understryka att man absolut inte ska sänka kraven för erhållandet av svensk legitimation eller negligera olikheter i andra länders utbildningar. Men Vänsterpartiet vill just därför peka på det orimliga i att kraven som i dag ställs görs utifrån om länderna tillhör EU/EES eller inte. Det är i dag så att det inte är vårdens krav som fastställer villkoren utan det faktum att man tillhör EU/EES eller inte. Ett exempel som visar på det märkliga i detta förfarande är språket, vilket blir tydligt då det ställs andra språkkrav på en spansktalande från Spanien än en spansktalande från Chile. Vänsterpartiet anser att nuvarande regler är diskriminerande och att reglerna bör vara jämlika vad gäller kraven för att få en svensk legitimation. Vi föreslår därför att Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att se över detta.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Elina Linna (v) |
|
Ingrid Burman (v) |
Ulla Hoffmann (v) |
Kalle Larsson (v) |
Gunilla Wahlén (v) |