Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om att ta initiativ till en skärpt lagstiftning för brott mot att sälja alkohol till underåriga.
Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om att försäljningen av folköl endast skall få ske på Systembolaget.
Den svenska alkoholpolitiken måste utgå från solidaritet och omtanke om medmänniskor, att stärka individens självkänsla, rätten till meningsfullt arbete, att ge barn och ungdomar en trygg uppväxt, en social och kulturell gemenskap. Vi måste värna om våra ungdomar, vår nästa generation. Det är vi vuxna som måste se till att de ges bästa möjliga förutsättningar för att växa upp som trygga och lyckliga människor.
Vi vet alltför väl att alkoholen kostar samhället många miljarder per år för de skador som den tillfogar. Enligt nationalekonomen Anders Johnsons beräkningar är alkoholens årliga samhällsekonomiska kostnad 140 miljarder kronor. Minst lika allvarligt är alla personliga tragedier som drabbar den enskilda missbrukaren, men även de närstående runt omkring. Detta gäller inte minst alla de barn till missbrukare som får växa upp under många gånger vidriga förhållanden. Det är en skam att detta får fortgå.
Jag vill med denna motion lyfta fram behovet av åtgärder för att motverka ungdomars alkoholkonsumtion.
Ungdomens nykterhetsförbund genomför varje år så kallade ölköpskontroller. Dessa kontroller går till så att minderåriga försöker köpa folköl i matbutiker och kiosker. Undersökningarnas syfte är att undersöka hur åldersgränsen för inköp av öl klass II (folköl) efterlevs. En sådan undersökning under 2002 visade att ungdomar mellan 13 och 17 år inte har några som helst problem att köpa öl klass II.
Enligt Ungdomens nykterhetsförbunds undersökning fick de minderåriga köpa ut i 190 av 359 butiker. Dessa siffror är helt oacceptabla och innebär i praktiken att det är fritt fram för minderåriga att köpa starka alkoholhaltiga drycker i vanliga affärer. Detta är mycket allvarligt eftersom vi vet att folkölet är en vanlig berusningsdryck bland unga människor. Synen på folköl bland vuxna som något slags måltidsdryck likställd mjölken måste förändras. Undersökning på undersökning visar hur lätt det är för ungdomar under 18 år att köpa alkoholhaltiga drycker som till exempel folköl och cider i vanliga butiker, trots förbud och skyltar om 18-årsgräns. En eller ett par folköl kan verka ofarligt, men faktum är att en burk folköl (3,5 volymprocent) motsvarar 4 cl 40-procentig sprit. Ett sexpack folköl är lika med 24 cl sprit, vilket motsvarar ungefär lika mycket alkohol som i en flaska vin. Två folköl brukar räcka för en ung flicka att berusa sig på. Det har också visat sig vara vanligt att ungdomar tar tabletter i samband med sitt drickande för att förhöja berusningseffekten. Alkoholkonsumtionen hos niondeklasser ser ut på följande vis:
1999 1981
Killar: 4 liter 2,3 liter
Tjejer: 2,5 liter 1,7 liter
Fördelning: Killar Tjejer
Folköl: 32% 25%
Sprit: 32% 38%
Starköl: 24% 17%
Blanddrycker: 10% 17%
Vin: 2% 8%
(Källa: CAN:s rapport Drogutvecklingen i Sverige 1999)
Sveriges livsmedelsbutiker och kommuner har återigen visat att man inte klarar egentillsynen av folkölet. Trots löften om skärpning har butikerna inte visat sig kompetenta att klara av den kontroll som krävs. Egentillsynen har havererat, och nu finns det bara åtgärd kvar. Folkölet skall in dit där det hör hemma: Systembolaget. Det är en plats där försäljningen kan kontrolleras betydligt bättre än i dagsläget. Regeringen bör också ta initiativ till en skärpt lagstiftning för brott mot att sälja alkohol till underåriga. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Att begränsa tillgången till alkohol är en av de mest effektiva alkoholpolitiska åtgärderna som finns. Om folkölet endast skulle säljas på Systembolaget skulle Sveriges ungdomars och barns alkoholkonsumtion kraftigt minska, en konsumtion som i stället kontinuerligt ökar. Det är dags att vi alla tar ansvar för den skrämmande utveckling som alltjämt fortgår i Sverige. Det är således min mening att riksdagen bör ge regeringen till känna att försäljningen av folköl endast ska få ske på Systembolaget.
Stockholm den 19 oktober 2002 |
|
Tasso Stafilidis (v) |