Motion till riksdagen
2002/03:So388
av Monica Green m.fl. (s)

Ökad kunskap om barnkonventionen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att FN:s barnkonvention implementeras i hela samhället.

Motivering

Sverige var ett av de drivande länderna vid utformningen av barnkonventionen och en av de första nationer som ratificerade den. I vårt land trädde konventionen i kraft den 2 september 1990.

Regeringen har, i Nationell strategi för barnkonventionen, föreslagit att konventionen på olika sätt bör tas upp i utbildningar för de yrkesgrupper som ska arbeta med barn (detta för att genomföra FN:s konvention om barnets rättigheter). Det är angeläget att FN:s barnkonvention får genomslag hos den personal som dagligen träffar barnen.

Konventionen utgår ifrån att barndomen har ett värde i sig och att barn är en utsatt grupp i samhället med särskilda behov av omvårdnad och skydd, som också innefattar ett rättsligt skydd. Konventionen tillerkänner barn grundläggande medborgerliga, politiska, ekonomiska och kulturella rättigheter. Den bygger på fyra principer:

Det är nu över 10 år sedan Sverige anslöt sig till barnkonventionen. Ändå är det alltför många inom viktiga yrkesgrupper som kommer i kontakt med barn, t.ex. lärare och jurister, som inte känner till vilka rättigheter barn har enligt FN:s barnkonvention. Okunskapen är stor om innebörden i barnkonventionen och tillämpning av denna. Att regeringen föreslagit i den nationella planen att konventionen bör tas upp i utbildningar, har i praktiken tolkats som att man inte måste ta upp den. (Snarare har det tolkats som ”bör ej tas upp”).

Okunskapen leder till att barns rättigheter kränks i vårt samhälle. Detta innebär skyldigheter för oss vuxna att gemensamt se till att genomföra FN:s konvention om barnets rättigheter i ord och handling.

För att vi i Sverige ska leva upp till intentionerna i FN:s barnkonvention behövs kunskap om barnkonventionen som en obligatorisk del i utbildningar för alla yrkesgrupper som kommer i kontakt med barn. Ordet ”bör” i den nationella planen ska bytas ut mot ”ska”.

Barn måste göras delaktiga i sina rättigheter och därför måste man skriva in undervisning i barnkonventionen i läroplanerna så att barnen får kunskap om konventionen. Önskvärt är också att göra FN:s barnkonvention tillgänglig för alla – på olika språk, på kassett och i punktskrift.

Stockholm den 22 oktober 2002

Monica Green (s)

Helene Petersson (s)

Marina Pettersson (s)

Kerstin Andersson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Veronica Palm (s)

Anders Ygeman (s)