Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om narkotikabrott.
Enligt regeringsförklaringen kommer kampen mot narkotika att prioriteras de närmaste åren. Det är en angelägen och viktig satsning, särskilt som vi vet att ungdomar idag enligt undersökningar har en tolerantare attityd till narkotika än för ett antal år sedan.
När narkotikalagstiftningen ändrades 1993 skärptes straffet vad gäller eget bruk av narkotika och fängelse infördes i straffskalan i högst 6 månader. Möjlighet gavs därigenom att vid misstanke kunna via provtagning kontrollera narkotikamissbruk, men också att döma till en påföljd som innefattar behandling av missbruk. Lagstiftningen sågs som en möjlighet att komma åt nyrekryteringen bland framför allt unga. En annan tanke med detta borde också ha varit att socialtjänsten mer aktivt skulle följa upp dem som straffas för narkotikainnehav för eget bruk.
Detta fungerar relativt bra om den straffade är upp till och med 17 år gammal. Då kopplas alltid socialtjänsten in. Denna bild bekräftas i Narkotikakommissionens egen undersökning av socialtjänstens insatser vad gäller gruppen 15–17 år vid ringa narkotikabrott (SOU 2000:126 s.19). Har den straffade fyllt 18 år kan påföljden i princip bara vara en böteslapp som kommer med posten. Man kan dessutom erhålla upp till fem bötesförelägganden för eget bruk av narkotika innan kriminalvården tar vid för personutredning. Då är det sannolikt alldeles för sent.
Givetvis skall det vara straffbart att inneha narkotika. Samtidigt är det viktigt att tidigt sätta in motivationsprogram eller behandling för att få den unge missbrukaren att upphöra med sitt bruk av narkotika. En förutsättning för sådana arbetsformer är ett intensivare samarbete mellan socialtjänst, polis och åklagare. Det är viktigt att samhället tydliggör att brottet tas på allvar. Det är också viktigt med tydliga riktlinjer som säkerställer att man arbetar med uppföljning av ringa narkotikabrott på ett likartat sätt i hela landet.
Ett sätt att få in kravet på uppföljning/program för unga som straffats för eget bruk av narkotika är att göra ändringar i Lul (lag för vård av unga). Dessa ändringar skulle gå ut på att det tydligt vävs in krav på uppföljning/program helst t o m 19 år. Dessutom skall de som är 20 år och äldre inte bara erhålla böter utan straffet skall vara kopplat till ett motivationsprogram.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Lars Lilja (s) |
Carin Lundberg (s) |