Motion till riksdagen
2002/03:So359
av Chatrine Pålsson och Ragnwi Marcelind (kd)

Tillsynen över försäkringsbolagens sakkunnigläkare


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Socialstyrelsen även skall ha tillsynsansvar över försäkringsbolagens sakkunnigläkare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om borttagande av 72-timmarsregeln.1

1Yrkande 2 hänvisat till LU.

Motivering

En så kallad sakkunnigläkare är en rådgivare för försäkringsbolagen. Vederbörande uppbär arvode av det anlitande försäkringsbolaget. Sakkunnigläkarens arbetsuppgift är att göra bedömningar av andra undersökande läkares bedömningar, med utgångspunkt från de journaler försäkringsbolaget begärt in i ett skadeärende. Praxis är att sakkunnigläkaren aldrig själv ser eller undersöker patienten; trots det ligger dennes bedömning helt till grund för vilken ersättning den skadelidande ska få från försäkringsbolaget efter exempelvis en trafikolycka. Sakkunnigläkarens bedömning stämmer tyvärr inte alltid överens med den behandlande läkarens när det gäller diagnos, grad av handikapp eller men. Det kan möjligen förklaras med att de aldrig själva vare sig sett eller undersökt patienten. Det man också vet är att de journaler som ligger till grund för bedömningen ofta är knapphändiga.

En behandlande och journalskrivande läkare står under tillsyn av Socialstyrelsen och kan efter en anmälan varnas eller prickas om det visar sig att läkaren visat försumlighet i sin yrkesutövning. Att stå under tillsyn är också en säkerhet för den som är berörd.

När det gäller sakkunnigläkarnas bedömningar så finns ingen tillsynsmöjlighet i dagens lagstiftning. Sakkunnigläkaren är vare sig behandlande eller journalskrivande och faller därmed utanför Socialstyrelsens tillsynsmöjligheter med den lagstiftning som finns idag. Trots detta så kan en sakkunnigläkares beslut ha livsavgörande betydelse för den skadelidande.

I Sverige tillämpas den så kallade 72-timmarsregeln. Den innebär att om någon råkat ut för en trafikolycka med nackskador, s k whiplash, som följd så måste detta dokumenteras inom 72 timmar från det olyckan inträffat. Detta är en svensk försäkringskonstruktion som även håller i rättslig instans med stöd av försäkringsbolagens sakkunnigläkare. Enligt expertis så finns det ingen som helst vetenskaplig grund för en sådan regel eftersom det kan dröja månader innan smärta uppstår vid den här typen av skada. Har man dessutom ådragit sig andra skador där kraftiga smärtstillande preparat krävs mer än 72 timmar kan nacksymtomen dämpas, vilket medför att tiden gått ut för anmälan.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 22 oktober 2002

Chatrine Pålsson (kd)

Ragnwi Marcelind (kd)