Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vinprovning och försäljning av fruktviner från svenska vinproducenter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka kunskapen om svensk vinproduktion.
Sverige har för närvarande sex småskaliga producenter av vin – och fruktvin. Därtill kommer ytterligare några, som kan komma att starta produktion de närmaste åren. Det är inte enkelt att med framgång driva ett s.k. vineri i Sverige, men bra produkter och ett allmänt intresse för svenska viner – och fruktviner – har bidragit till att företagen trots detta tagit marknadsandelar. Ett exempel är Grythyttan vin, som bland annat producerar det uppmärksammade hjortronvinet.
Sverige och Finland har med framgång hävdat sin rätt till detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker. Detta utgör också en viktig grundsten i en restriktiv alkoholpolitik. Våra båda länder skiljer sig dock åt genom att den finska staten alltsedan 1995 medgivit en fungerande försäljning från vinproducenterna vid sidan om Alko (Finlands motsvarighet till Systembolaget). Försäljningen har kunnat genomföras under stark kontroll och utan alkoholpolitiska biverkningar. Rätten för de lokala vinproducenterna att sälja sina varor direkt till konsumenten har bidragit till att det nu finns ett 70-tal vinproducenter i vårt grannland och att t.ex. Svenska Vin & Sprit förlagt sin fruktvinsproduktion till Finland.
Vi bedömer inte att det finns några sakliga skäl till att inte svensk vin- och fruktvinsproduktion på samma sätt skulle kunna utvecklas gynnsamt. Det finns i Sverige ett gediget måltidsintresse och goda råvaror. Intresset för vinproduktion stiger också snabbt, men möter allvarliga hinder bland annat i svårigheterna att nå ut till konsumenten. Ett sätt att öka de svenska vinproducenternas konkurrenskraft vore att undersöka förutsättningarna för att ge dem möjlighet att i likhet med sina finska kollegor sälja egna produkter direkt till konsumenten. Detta kan genomföras utan att motsvarande rättighet ges till sprit- och ölproducenter. Vi anser också att det finns skäl för det svenska monopolföretaget att även vara en hemmamarknad för svenskproducerade viner och fruktviner. Detta kan ske utan konkurrensbegränsningar i förhållande till övriga EU-länder. Så borde det t.ex. vara lika naturligt att svenska butiker har en monter med svenska viner som att man visar upp tyska eller franska. För svenska kunder precis som för kunder i andra länder är det viktigt att veta vad som är producerat i hemlandet.
Vi anser vidare att det finns skäl att utreda möjligheterna att erbjuda vinprovning till allmänheten hos svenska vinproducenter. Så är t.ex. Grythyttans vin i Hällefors kommun ett uppskattat utflyktsmål. Om företaget utan krav på fullständig restaurangverksamhet gavs möjlighet till vinprovning under ledning av kunnig personal skulle det vara ett värdefullt tillskott både för företaget och för besöksnäringen i en utsatt del av Bergslagen.
Stockholm den 9 oktober 2002 |
|
Inger Lundberg (s) |
Anne Ludvigsson (s) |