Riksdagen begär att regeringen ger berörda myndigheter i uppdrag att på lämpligt sätt upplysa allmänheten om fördelarna med lägre inomhustemperatur.
Under de senaste decennierna har vi i Sverige tillvänjt oss att leva i mycket hög inomhustemperatur. Förutom att det givetvis är energikrävande med åtföljande effekter för miljön och resurshushållningen tycks det dessutom finnas ett samband med allergiförekomst och snabbspridande ”förkylningar”.
Den forskning som nu bedrivs vad gäller inomhusklimat och folkhälsa är omfattande och påvisar att emissioner från byggnadsmaterial och möblering ökar med högre inomhustemperatur. Dessa emissioner är allergiframkallande för disponerade personer, som följaktligen skulle exponeras mindre vid en lägre inomhustemperatur.
Såväl från energisynpunkt som ur folkhälsoaspekt vore det lämpligt om vi kunde sänka inomhustemperaturen, som ett första steg, med 3 till 5 grader.
Givetvis borde offentliga förvaltningar föregå med gott exempel och här har riksdagen med sina byggnader, möjlighet att gå i bräschen.
För att motivera en bredare allmänhet att sänka sin inomhustemperatur bör vi genomföra en upplysningskampanj som pekar på den ekonomiska vinst som kan göras med minskade uppvärmningskostnader, de minskade koldioxidutsläppen och ett bättre inomhusklimat. Det måste också tydligt framgå på vilket sätt detta främjar hälsan.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Leif Björnlod (mp) |
Barbro Feltzing (mp) |