Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försörjningsstöd till studenterna.
Sommarlovet är en tuff tid för landets studenter. Tidigare fanns möjlighet för dem som arbetat före studierna att få a-kassa i de fall där man inte hittade sommarjobb. Dagens krav på avslutade studier för att få a-kassa förhindrar dem som inte får ett jobb under sommaren men i övrigt har rätt till a-kassa. Eftersom studiemedlet inte är avsett att täcka sommarperioden mellan studierna måste många studenter vända sig till sina kommuner för att få hjälp. När studenter vänder sig till socialnämnden för att få försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) så har det visat sig ge olika utfall beroende på i vilken kommun de bor, eftersom att nämnderna har olika bevekelsegrunder för utbetalning av stödet. I några kommuner vägras studenter rätten till försörjningsstöd över huvud taget, med motiveringen att studiemedlen är avsedda att räcka hela året. Detta är förstås fel då det nya studiemedelssystemet noggrant understryker att pengarna som studenterna får från Centrala studiestödsnämnden är avsedda endast för studietiden.
I andra kommuner, som till exempel Linköping, får studenterna reducerad norm av försörjningsstödet. Det motiverar man med att studenterna brukligt behöver stöd under endast kortare tid, vanligtvist mindre än tre månader. Det är inte rimligt att studenterna behandlas olika på denna punkt i förhållande till andra medborgare.
Studenter genererar inkomster för kommunen; då bör kommunen också värna om studenterna.
Det är därför viktigt att regeringen ser över socialtjänstlagens regler för bidragsnormen för studenterna och föreslår behövliga ändringar.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Yvonne Andersson (kd) |