Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att låta se över behoven inom barnpsykiatrin.
Barn i Sverige har det materiellt sett bra, men alltför många barn lider av psykosomatiska besvär. Vart tredje barn och var tredje ungdom mellan tio och arton år har återkommande huvudvärk, magont eller sömnsvårigheter. Det är också vanligt att barn och ungdomar känner sig nedstämda och stressade. Olika former av ätstörningar bland flickor och pojkar blir vanligare och de drabbade blir allt yngre.
I dag sätter vi in stora och kostnadskrävande insatser i ett sent skede när barnet eller tonåringen redan mår dåligt. Tidigare insatser skulle spara mycket mänskligt lidande och samtidigt minska samhällets kostnader.
Barnpsykiatrikommittén konstaterade 1998 att många barn i Sverige led av psykisk ohälsa. Redan då slogs det fast att vården för ungdomar med psykiska besvär fungerade dåligt. I dag vet vi också att ungdomar kan hamna på vuxenpsykiatrisk avdelning för att det saknas plats på en barn- och ungdomspsykiatrisk avdelning.
Närhet till en god hälsovård borde vara en självklar rättighet för alla barn i Sverige. Vi anser därför att behoven inom barnpsykiatrin bör ses över.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Mona Berglund Nilsson (s) |
Marianne Carlström (s) |