Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en bred information om kostens betydelse för folkhälsan.
Sveriges befolkning drabbas alltmer av övervikt. Även barn och ungdomar blir fetare. Enligt en rapport från Karolinska Institutet från oktober 2002 framgår att var femte 18-åring är överviktig. Enligt statistik från tre årskullar mönstrande unga män lägger varje årskull på sig några hekton. Hela gruppen 18-åringar närmar sig efterhand gränsen för övervikt. De senaste 20 åren har övervikten hos Sveriges befolkning ökat med 50 procent.
Riskerna att drabbas av sjukdom, som t ex diabetes, vid övervikt är väl kända. Detta drabbar samhället med ökade kostnader för sjukskrivningar och behandlingar. Läkemedelskostnaderna ökar även de alltmer.
Det finns bättre behandlingsmetoder än dyra mediciner. Genom ett lägre intag av fett kombinerat med motion kan övervikt och sjukdom i många fall undvikas. Detta kräver goda kunskaper hos konsumenterna och de som producerar livsmedel och tillhandahåller luncher för många människor dagligen.
Undersökningar har visat att även i ett så värdefullt mål som skollunchen ligger fettinnehållet över den rekommenderade mängden.
För att i detta avseende få en förbättrad folkhälsa krävs en bred kunskapsspridning till många grupper i samhället om vad god kostsammansättning är. En större medvetenhet är viktig både bland oss enskilda individer och bland dem som tillverkar och marknadsför livsmedel. Även inom sjukvården vore det värdefullt om kostrådgivning av läkare och dietister får ett större utrymme som alternativ till medicinering när följdsjukdomar redan uppkommit.
Genom bättre information och medvetenhet kan det ökande problemet med övervikt minskas utan att det positiva kring måltiderna försvinner. Att samlas tillsammans runt ett dukat bord ger en värdefull gemenskap som inte ska gå förlorad för att fler blir medvetna om kostens roll för hälsan.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Kerstin Engle (s) |