Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av inrättande av platser för den praktiska tjänstgöringen för psykologer (PTP).
Bestämmelser om villkor för legitimation som psykolog finns i 3 kap. 2 § lagen (1998:531) om behörighet att utöva yrke inom hälso- och sjukvården m.m. Grundvillkoret för att få legitimation som psykolog är avlagd psykologexamen och ett års praktisk psykologtjänstgöring därefter. Socialstyrelsen har utgivit föreskrifter samt allmänna råd för den praktiska tjänstgöringen för psykologer (PTP).
Alltsedan beslutet om att legitimera psykologerna 1978 är bestämmelserna om PTP förelagda. Det är välmotiverat att en professionsutövare som har så stora möjligheter att påverka enskildas livssituation har en handledd praktisk tjänstgöring av denna omfattning efter den femåriga yrkesförberedande universitetsutbildningen.
Vid tiden för beslutet om legitimation av psykologer rådde enighet om PTP-tjänstgöring, men ingen väg gavs för hur denna tjänstgöring skulle finansieras. Ett allmänt antagande gjordes om att tjänster skulle inrättas av arbetsgivare i en sådan omfattning som var behövligt. Under åren har ett knappt 40-tal sådana befattningar inrättats i landet. Dessutom har tillfälliga PTP-platser inrättats i en omfattning som under 1980- och det tidiga 1990-talet hjälpligt svarade mot behovet av PTP-platser. Situationen har dock hela tiden varit ansträngd, och även om en för hela gruppen nödtorftig tillgång till platser funnits har det för att erhålla den nödvändiga praktiktjänstgöringen för enskilda individer betytt stor möda, tid och även kostnader för resor och boende på ort där PTP-tjänst finns. Det har för ett inte försumbart antal individer ur varje examinerad årskull inneburit en avsevärd väntan på legitimation utöver det stipulerade året.
När man nu uppmärksammat konsekvenserna av nedskärningarna inom psykosociala områden i skola, förskola, arbetsplatser, hälso- och sjukvård, rättsväsendet m.fl. samhällsinstanser, kommer stora krav att ställas allteftersom kommuner och landsting får de utökade resurser som utlovats, och det kommer att behövas många fler psykologer. Om vi ska leva upp till en human flykting- och asylpolitik krävs också här kraftigt utökade resurser på psykologsidan.
Den nuvarande utbildningskapaciteten och den därav beräknade framtida examinationsfrekvensen pekar på ett fördubblat behov av PTP-platser inom de närmsta åren.
I Västra Götaland har man förstått vikten av att tänka långsiktigt när det gäller personalförsörjning. Man har samtidigt med en utökning av PTP-tjänster satsat på att främja psykologins och psykologernas bidrag inom hälso- och sjukvård. Nöjda erfarenheter finns från barnhälsovård, allmän primärvård, medicinsk rehabilitering, barnhabilitering, vuxenhabilitering, barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri.
Frågan om PTP är finansiellt en uppgift för kommuner och landsting. Men detta är också en nationell angelägenhet, och det är nödvändigt för regeringen att bli uppmärksammad på hur bristerna på PTP-tjänster sätter käppar i hjulen för ett långsiktigt brett bekämpande av ohälsan.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |
Ingegerd Saarinen (mp) |