Motion till riksdagen
2002/03:So291
av Yvonne Ångström m.fl. (fp)

Barnfattigdomen i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en plan för hur barnfattigdomen i Sverige skall halveras under innevarande mandatperiod.

Motivering

När Rädda Barnen presenterade Barnfattigdomen i Sverige, om barns ekonomiska utsatthet under 1990-talet, blev reaktionerna i samhället starka. Många människor blev förvånade, upprörda och ledsna. Förvånade, för att de inte hade förknippat Sverige med barnfattigdom. Upprörda, över att det 1999 var 345 000 barn som levde i fattiga familjer, och ledsna över berättelserna om hur detta påverkar barns vardag.

Den uppföljande rapporten, Barnfattigdomen i Sverige – 2000, bygger även den på en studie av professor Tapio Salonen, Barns ekonomiska utsatthet – 2000. Rapporten ger en bild av hur Sverige lever upp till artikel 27 i FN:s konvention om barnets rättigheter – rätten till skälig levnadsstandard. Analysen av barnfattigdomen i Sverige utgår från ett sammansatt mått, vilket består av andelen barn som lever i familjer med låg inkomststandard eller i familjer som uppbär socialbidrag. Rapporten visar förändringar mellan 1999 och 2000 men innehåller dessutom en fördjupad analys av den ekonomiska utsattheten hos olika grupper av barn. Den fokuserar på barn med utländsk bakgrund, de fattigaste barnfamiljerna och fattiga barn i olika åldersgrupper.

Huvudresultaten från Rädda Barnens rapport Barnfattigdomen i Sverige – 2000 visar att:

Bakom dessa siffror finns barn. Glada barn och ledsna barn. Fräkniga, ljusa, mörka, stora och små barn. Hur påverkas de av att växa upp i ekonomisk knapphet? Fattigdomen kan på sikt påverka barnens hälsa och skolgång. Men den ger också omedelbara konsekvenser, som att inte kunna vara med på skolutflykten eller friluftsdagar för att man inte har pengar eller den utrustning som krävs.

Flera andra länder har antagit mål och planer för att reducera barnfattigdomen. I Irland antog regeringen 1997 konkreta mål för fattigdomsbekämpningen, som ska vara uppfyllda inom ett årtionde, och i Storbritannien formulerade premiärminister Tony Blair 1999 en ”historisk uppgift” att eliminera barnfattigdomen till år 2020. I Belgien har man officiellt deklarerat att fattigdomen ska halveras fram till år 2007.

Det är en mycket viktig målsättning att barnfattigdomen i Sverige ska halveras under innevarande mandatperiod, och regeringen bör för riksdagen presentera en plan för hur detta ska ske.

Stockholm den 21 oktober 2002

Yvonne Ångström (fp)

Linnéa Darell (fp)

Solveig Hellquist (fp)