Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om screening för att upptäcka prostatacancer.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Enligt Socialstyrelsen inrapporteras nästan 6 000 nya fall av bröstcancer varje år i Sverige, och årligen avlider 1 500 kvinnor till följd av denna sjukdom. Två av tusen kvinnor i åldrarna 40–69 år drabbas. I och med den mammografikontroll som kvinnor erbjuds har risken att avlida av bröstcancer minskat med en fjärdedel.
Prostatacancer är (jämte lungcancer) den vanligaste cancerformen hos svenska män, med cirka 5 300 nya fall per år. Den är således nästan lika vanlig som bröstcancer. Det finns flera likheter mellan mäns prostatacancer och kvinnors bröstcancer. Båda sjukdomarna är hormonberoende, de är ungefär lika vanliga och de kan ha ett långdraget förlopp. Risken att drabbas av prostatacancer ökar med åldern. Cirka 80 procent av de diagnostiserade fallen har varit män över 56 år. Man har även funnit belägg för att cancerformen kan vara ärftlig. Prostatacancer växer oftast långsamt. I mer än hälften av fallen upptäcker man cancern medan den ännu är lokaliserad till prostatakörteln. I andra fall kan cancern snabbt sprida sig till omkringliggande vävnader och andra organ.
Ett vanligt blodprov kan signalera prostatacancer, och om detta visar ett förhöjt PSA-värde bör detta leda till ytterligare undersökning. Med hjälp av PSA är sjukdomen faktiskt lättare att spåra än bröstcancer. Ändå har vi i Sverige valt att inte testa alla äldre män genom så kallad screening. Screening är facktermen för hälsokontroller som vården erbjuder stora grupper av till synes friska människor, företrädesvis medelålders och äldre, för tidig upptäckt av åldersrelaterade sjukdomar. Hälsoundersökningar som syftar till att upptäcka cancer i ett tidigt skede är meningsfulla om undersökningsmetoderna är säkra och billiga och om man kan erbjuda en behandling. Mammografi är en enkel undersökning för att på ett tidigt stadium upptäcka bröstcancer. Om det finns en enkel metod för att kontrollera prostatan hos män så borde den frivilliga möjligheten kunna erbjudas män i en viss åldersgrupp. Socialstyrelsen borde ges i uppdrag att utreda vilka möjligheter som finns för ett sådant förfarande.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Chatrine Pålsson (kd) |