Motion till riksdagen
2002/03:So264
av Sofia Larsen och Margareta Andersson (c)

Tinnitus


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om begränsningar av ljudnivåer på konserter, diskotek m.m.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade resurser för att sprida kunskaper och öka informationen om hur man förebygger och botar tinnitus.

Många lider av hörselskador

Tinnitus är en sjukdom som drabbar allt fler svenskar. Tinnitus betyder öronringning eller öronsus och innebär att den som drabbas hör ett pipande och tjutande ljud hela tiden, trots att omgivningen är tyst.

Ungefär 950 000 personer i Sverige är hörselskadade med hörselnedsättning. Till den siffran tillkommer hörselskadade utan hörselnedsättning, som har tinnitus eller är överkänsliga för ljud. Detta innebär att över en miljon, ungefär 12 procent av Sveriges befolkning, är hörselskadade. Uppskattningsvis har omkring 15 procent av den vuxna befolkningen varierande grad av öronsus, där ett par procent är ständigt plågade.

Orsaker till tinnitus

Tinnitus kan uppkomma tillsammans med eller på grund av flera olika sjukdomar. Vanligast är att det uppstår tillsammans med sjukdomar som orsakar hörselnedsättning. Den i särklass vanligaste orsaken är att örat blivit bullerskadat. Många skadar sin hörsel i arbetslivet. Det finns även andra orsaker, t.ex. ökat buller på fritiden. Hög ljudnivå på krogen, konserter och gymet är anledningar till att vår hörsel blir sämre. Till exempel är det vanligt att tinnitus uppkommer efter konsert- eller diskotekbesök.

En viktig del i att förebygga hörselskador och tinnitus är att det vidtas åtgärder i form av begränsningar i ljudnivåer vid olika arrangemang och i lokaler. Detta bör ges regeringen till känna.

Vi behöver också sprida information kring tinnitus, vad man kan göra för att undvika den och hur man ska leva. Enligt nyare forskning kan t.ex. stress vara en utlösande faktor till tinnitus. Spänningar sprider sig från nacke och axlar till muskler som finns i innerörat. Med specialkunskap går det att lindra symptomen, men den drabbade måste veta var denna kunskap finns. Det behövs en bred samordning och en ökad information kring hur vi förebygger och botar tinnitus. Detta bör ges regeringen till känna.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 11 oktober 2002

Sofia Larsen (c)

Margareta Andersson (c)