Motion till riksdagen
2002/03:So244
av Elizabeth Nyström (m)

Buller vid evenemang


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gränsvärden för buller vid evenemang.

Motivering

Ungefär 1,5 miljoner svenskar har någon form av tinnitus. 50 000 personer har en mycket svår tinnitus. Tinnitus (efter latinets tinnere; ringa) innebär att människor hör ljud som inte har någon yttre källa. Ljuden är individuella, men beskrivs ofta som pipande, skärande eller dånande. Ljudets styrka och karaktär förvärras ofta om man är trött, deprimerad eller stressad.

Tinnitus kan uppkomma genom att man blir utsatt för höga, plötsliga ljud, t.ex. på rockkonserter, av diskomusik, påsksmällare eller gevärsskott. Allt fler musiker drabbas av tinnitus, liksom många äldre jägare.

Det går alltså att förebygga tinnitus genom att inte utsätta sig för höga ljud. Buller som en miljöfara har också uppmärksammats mer och mer under senare år. Inom trafiklagstiftningen har exempelvis kraven på bullerdämpning skärpts.

När en flygplats koncessionsprövas mäts inomhusbullret i berörda fastigheter. Överstiger bullret 45 dBA åläggs flygplatsen att bekosta ljudisolering.

Inomhus på diskotek är Socialstyrelsens rekommenderade norm för högsta tillåtna ljudnivå 100 dBA. Trots detta uppmäts ofta högre värden vid stickprovskontroller. Det är inte endast de som betalt entréavgift för att få vistas i bullret som kan ta skada, även de kringboende störs. Klagomål har framförts på hög ljudnivå på VM-handboll, Friskis & Svettis, störningar i bostäder från konserter, installationsbuller m.m. Flera föräldrar, vars barn drabbats av tinnitus, har klagat.

Mot bakgrund av det enorma lidande som tinnitus innebär, finns det all anledning att från kommunernas sida göra vad som står i deras makt för att om möjligt förebygga uppkomsten av tinnitus. Det skulle kunnat gå att göra genom att i den lokala hälso- och miljöskyddsstadgan ange högsta tillåtna värde för inomhusbuller i offentliga och allmänna lokaler till 90 dBA och högsta tillåtna värde från sådan lokal i intilliggande bostad till högst 45 dBA.

Tyvärr finns det inget stöd i miljöbalken för att införa generella bestämmelser om högsta ljudnivåer. En översyn av miljöbalken i avsikt att införa generella bestämmelser eller ge kommuner möjlighet att föreskriva högsta ljudnivåer vid evenemang bör därför göras.

Stockholm den 16 oktober 2002

Elizabeth Nyström (m)