Riksdagen begär att regeringen snarast till lägger fram förslag om förskrivningsrätt för skolsköterskor.
Skolsköterskor som ofta har en vidareutbildning inom öppen hälso- och sjukvård eller en vidareutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdom har trots att man genomgått en tiopoängskurs i farmakologi och sjukdomslära inte samma rätt att skriva ut läkemedel som en distriktssköterska – som genomgått samma kurs!
De flesta skolsköterskor är i dag anställda direkt av skolhuvudmannen, men i vissa kommuner finns fortfarande distriktssköterskor där skolhälsovård ingår. Kommunen köper alltså skolhälsovård från landstinget. Det horribla kan då inträffa att distriktssköterskan får använda sin förskrivningsrätt på förmiddagen – som distriktssköterska – men inte på eftermiddagen som skolsköterska, trots att det handlar om samma målgrupp. Hon får skriva ut läkemedel mot huvudlöss på förmiddagen, men inte på eftermiddagen.
En skolsköterska finns nära eleven och kan följa upp åtgärder och effekter av en behandling mer effektivt och nära den drabbade än någon annan kan göra, som sitter på en vårdcentral – några mil bort.
2.000 skolsköterskor får i dag inte chansen att skriva ut ett förstahandsläkemedel mot t.ex. mask eller sårinfektioner. Inte heller kan 2.000 skolsköterskor skriva ut läkemedel mot fotsvamp, eksem, finnar, mjäll eller mensvärk. Detta är inte logiskt.
Med tanke på den alltmer växande skaran av barn och ungdomar som uppsöker skolsköterskorna kan inte skolsköterskornas utökade kompetens gömmas i nån statlig utredning. Den är redan utredd tillräckligt. Det är fel att hindra en utveckling som innebär högre kvalitet och säkerligen också en billigare läkemedelskostnad. Vård i tid har alltid lönat sig.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Cristina Husmark Pehrsson (m) |