Motion till riksdagen
2002/03:So225
av Birgitta Carlsson och Viviann Gerdin (c)

Komplementär- och alternativmedicinens betydelse


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs ett nationellt centrum för att hålla ihop forskning och utbildningsfrågor samt en policy för komplementär- och alternativmedicin.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att godkänna och ge sitt stöd till KAM:s kvalitetssäkring.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör stödja ett nordiskt samarbete inom komplementär- och alternativmedicinen.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utbildningen för yrkesutövande inom komplementär- och alternativmedicin bör befrias från moms.2

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att komplementär- och alternativmedicinare med auktorisation och kvalitetssäkring, som har kunskap om glukosamin, bör få förskriva detta läkemedel.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förskrivningsrätt bör tilldelas auktoriserade och kvalitetssäkrade komplementär- och alternativmedicinare.

1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.

2 Yrkande 4 hänvisat till SkU.

Motivering

Förebyggande hälsovård kommer att bli det viktigaste området inom medicinen under detta århundrade.

I WHO:s strategi, som presenterades andra kvartalet 2002, uppmanas respektive medlems­land att få till stånd en integration mellan skolmedicin och komplementär- och alternativmedicin inom varje medlemslands hälso- och sjukvårdsorganisation. Ett antal universitet med Karolinska Institutet i spetsen har startat KAM-kurser på 5–8 poäng för orientering om komplementär- och alternativmedicin för hälso- och sjukvårdspersonal och läkarstuderande.

Det behövs ett nationellt centrum för att hålla ihop forskning och utbildningsfrågor samt policy för komplementär- och alternativmedicin. Vi måste därför starta ett större samarbete tvärs över yrkesgränserna för att lära oss mer om vad som förorsakar sjukdom och vad som kan hjälpa patienterna. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Vi lever idag i en miljö med nya miljöpåfrestningar och en mängd nya kemikalier som vi inte fullt känner effekterna av, inte minst gäller detta påfrestningen på längre sikt. Kostnaderna för läkemedel ökar ytterligare, och fler blir drabbade av skador av läkemedel. Kostnaderna för sjukförsäkringen rusar i höjden och allt fler är långtidssjukskrivna. Det är dessutom på många håll mycket långa väntetider för att komma till sjukvården. Dessutom blir den gruppen människor som sjukvården inte kan göra mer för allt större: det som oftast erbjuds är smärtstillande eller lugnande medicin.

Detta nöjer sig inte patienterna med idag. De söker sig andra vägar, bl.a. till de komplementära/alternativa metoderna. Vi vill i denna motion visa på utvecklingen av dessa metoder och på att kvalitetskraven självklart ska vara lika starka som inom skolmedicinen.

Detta är mycket tydligt i de undersökningar som görs ute i landstingen. T.ex. Stockholms läns landsting har nyligen genomfört en undersökning för att kartlägga befolkningens erfarenheter och inställning till olika vårdgivare och vårdformer med särskilt fokus på de alternativa/komplementära metoderna. 75 % vill ha mer forskning och nya samverkansformer. Detta måste följas upp och det kräver att nya modeller prövas och utvärderas för en kostnadseffektiv och patienttillfredsställande vård.

Ska vi klara av morgondagens kostnader för hälso- och sjukvård måste vi arbeta förebyggande och med ett brett utbud, en mångfald, av både skolmedicin och alternativa behandlingsformer.

Över en fjärdedel av Europas befolkning har redan valt att söka alternativ behandling, oftast hos homeopater, akupunktörer, kiropraktorer, osteopater (skelett) och naprapater. Dessa terapeuter har ofta lång klinisk erfarenhet och borde inkluderas i projekt för förebyggande hälsovård över hela Europa. Homeopater utvärderar patienternas hälsomässiga tillstånd och försöker komma fram till vad som gör varje enskild människa sjuk. Att ta bort skadliga miljöfaktorer i kombination med homeopatisk behandling är ett väl beprövat sätt att uppnå ett bättre hälsotillstånd.

Vi vill i den här motionen peka på de alternativa behandlingsformerna, deras roll för människors hälsa och deras betydelse för att minska sjukvårdskostnaderna samt hur vi ska kunna minska barriärerna mellan alternativ- och skolmedicin. Vi påstår inte att detta är lösningen, men vi är övertygade om att det är en del av flera faktorer som kan vända den olyckliga trend vi nu befinner oss i. Vi är övertygade om att den resurssnåla komplementär- och alternativmedicinen kan avlasta den ordinarie sjukvården inom flera områden.

De alternativa behandlingsformerna röner ökat intresse främst hos allmänheten men även inom den ordinarie sjukvården. Detta visar också undersökningen som Stockholms läns landsting har gjort.

Reumatikerförbundet har en alternativmedicinsk arbetsgrupp i vilken både läkare och lekmän ingår. Även detta är en fingervisning om den nya roll som patienterna tar i sin egen situation som en engagerad, trovärdig och kunnig specialist, så god som många.

Vi kunde i pressen läsa en artikel med rubriken ”Alternativmedicinen rumsren för eliten”, hur simstjärnan Lars Frölander tävlar ingenstans i världen utan sin kinesolog.

Det stora intresset för utbildningen om komplementär- och alternativmedicin som bedrivs på Karolinska Institutet för läkare, läkarstuderande och övrig sjukvårdspersonal har lett till ett ökat antal utbildningar. Det är inget ovanligt att redan sjukvårdsutbildade lägger ner tusentals kronor på en privat alternativ utbildning därför att de upptäcker att den ordinarie vården inte räcker till.

Branschorganisationen för komplementär- och alternativmedicin, KAM, är ett yrkesförbund som organiserar terapeuter med adekvat och gedigen utbildning inom komplementär- och alternativmedicin samt basmedicin motsvarande minst 20 högskolepoäng i enlighet med KAM:s norm. För att patienterna ska känna sig trygga i val av komplementär- och alternativmedicinsk behandling har KAM infört ett system för auktorisation och årlig kvalitetssäkring. Kvalitetssäkringen innebär att de auktoriserade ska inneha KAM:s auktorisation samt ansvarsförsäkring och följa KAM:s etiska regler samt för branschen tillämpliga lagar och förordningar. Detta är en process som pågår och är under uppbyggnad. Socialstyrelsen har uttalat sitt stöd för KAM:s kvalitetssäkring. Riksdagen och regeringen bör ge detta system sitt erkännande.

Nordiska samarbetskommittén (NSK) konstaterar vidare att hos regeringarna i Norden finns ett intresse för att etablera samarbete med branschorganisationerna för komplementär- och alternativmedicin för att säkra en hög nivå för medborgarnas trygghet. Inom NSK är man enig om att KAM:s organisation är en bra modell för alla länderna. NSK är en nordisk samarbetsorganisation som består av branschorganisationer för yrkesutövare av komplementär- och alternativmedicin i alla nordiska länder. NSK konstaterar att de nordiska ländernas befolkning i stigande omfattning använder komplementär- och alternativmedicin i förebyggande syfte och för att lösa sina hälsoproblem. Det är viktigt att Sverige stödjer ett nordiskt samarbete inom komplementär- och alternativmedicinen. Detta bör ges regeringen tillkänna.

De som utbildar sig inom komplementär- och alternativmedicin idag står själva för kostnaderna för denna utbildning. Det är utbildningar på 3–5 år. Förutom dessa grundutbildningar måste dessa terapeuter naturligtvis ha ständiga kompetensutvecklingar, där de själva står för kostnaderna.

I det traditionella svenska skolväsendet finns inte någon komplementär/alternativ utbildning. Det innebär att de personer som vill utbilda sig inom området måste söka sig till den privata utbildningsmarknaden. Detta betyder i sin tur att utbildningen inte är avgiftsfri och att studiemedel och studielån inte utgår till den studerande. Vill man utbilda sig inom det komplementära området får man själv göra en stor ekonomisk insats. Detta är en orättvisa som borde uppmärksammas mer och tas under omprövning. Till dessa utbildningar läggs dessutom 25 % moms. Vi anser att utbildningen för yrkesutövare inom komplementär- och alternativmedicin bör befrias från moms. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Det råder en växande oro över att tillgången till kosttillskott och vitaminer begränsas för svenska medborgare. I Europa är situationen lite annorlunda än i Sverige. I Tyskland har vanliga legitimerade läkare både rätten och kunskapen att förskriva mineraler och vitaminer i högre doser än dagsbehovet till sina medborgare medan det i Sverige inte finns samma kulturarv, dvs. de svenska läkarna har inte samma kunskaper inom området vitaminer/mineraler utan detta har förbehållits de komplementär- och alternativmedicinska yrkesutövarna.

Ett borttagande av kosttillskott och vitaminer i högre doser än dagsbehovet innebär att de svenska konsumenterna inte kan få tillgång till dessa. De skall förskrivas av en yrkesgrupp som inte har lika goda kunskaper om alternativa undersökningsmetoder som komplementär- och alternativmedicinare i Sverige. KAM auktoriserar och kvalitetssäkrar yrkesverksamma terapeuter för att trygga konsumentens och patientens situation. Landstingen proklamerar att möjligheten till egenvård måste stimuleras, men detta går stick i stäv med deras intentioner. Enligt beslut i EU ska kosttillskott hanteras som läkemedel.

Ett av komplementär- och alternativmedicinens ”verktyg” är möjligheten att rekommendera kosttillskott som t.ex. glukosamin. Nu har Sverige i detta fall anpassat sig till EU-bestämmelserna och Läkemedelsverket har beslutat att kosttillskott, när det konstaterats att detta har en botande verkan, ska klassas som läkemedel. Fr.o.m. den 1 oktober 2001 får dessa endast säljas på apotek efter receptförskrivning. Detta innebär att ett medel som bevisligen botar människor inte blir tillgängligt för den enskilde patienten. Det kräver ett läkarbesök i den redan svårtillgängliga vården och dessutom hos en läkare som inte är förtrogen med denna medicin. De komplementär- och alternativmedicinare med auktorisation och kvalitetssäkring, som har kunskap om glukosamin, borde få förskriva detta läkemedel. Detta bör ges regeringen tillkänna.

De komplementäralternativmedicinska företrädarna i KAM för idag en samlad policy för kvalitetsarbete tillsammans med Socialstyrelsen om vad som krävs för legitimation, och där har de även ett brett samarbete med de nordiska länderna och länderna inom EU.

Genom att ge auktoriserade och kvalitetssäkrade komplementär- och alternativmedicinare rätten att förskriva höga doser av kosttillskott och vitaminer uppnås en maximal patienttrygghet på den svenska kosttillskottsmarknaden. Detta borde vara viktigt att försöka uppnå för både patient, beslutsfattare och behandlare och dessutom kan en god kunskapskvalitet på dem som förskriver mineraler och vitaminer upprätthållas. Förskrivningsrätt bör alltså tilldelas auktoriserade och kvalitetssäkrade komplementär- och alternativmedicinare. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Centerpartiet har i årets partimotion ”En mer hälsoinriktad sjukvård” tagit upp fem krav vad gäller alternativmedicinen. Dels bör Statens institut för beredning och utvärdering (SBU) få i uppdrag att utforma förslag till hur alternativmedicinska metoder kan utvärderas, dels bör resurser avsättas för uppbyggnad av ett kompetenscentrum för forskningsprojekt. En utredning om ett regelverk för alternativmedicinska metoder för t.ex. behandling av barn bör också tillsättas. Centerpartiet begär också att förslag ska tas fram för att stärka patientens möjligheter att välja behandlingsmetod. Lagstiftningen behöver dessutom förändras och alternativmedicinsk behandling som uppfyller kvalitetskraven tillåtas som komplement. Därför avstår vi från att yrka på detta i denna motion.

Stockholm den 15 oktober 2002

Birgitta Carlsson (c)

Viviann Gerdin (c)