Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att informationen till Migrationsverket m.fl. förbättras vad gäller smittsamma sjukdomar bland asylsökande för att åtgärder skall kunna vidtas.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vinsterna som kan göras genom att erbjuda tester av smittsamma sjukdomar så att dessa upptäcks i tid.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att ha ett samlat anslag från staten för att bedriva kampen mot hiv/aids i regioner och landsting.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att inom kriminalvården informera om riskerna för att drabbas av hiv/aids.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det krävs en ny bred informationskampanj om riskerna för att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar.
1Yrkandena 1 och 2 hänvisade till SfU.
2Yrkande 4 hänvisat till JuU.
Folkhälsoinstitutet säger i sin rapport från aidskonferensen i Barcelona bland annat att ”Sverige är en självklar del i den internationella folkhälsoutvecklingen och kan inte se sina insatser och utveckling isolerat – världen har krympt och hivviruset skyr inga gränser”.
Med tanke på den ökade rörligheten av människor som sker inom EU och även över hela världen bör vi i Sverige fundera över hur vi ytterligare kan arbeta i förebyggande syfte för att förhindra smittspridning både vad gäller hiv och andra sjukdomar som sexuellt överförbara sjukdomar, tbc och hepatit.
Det visar sig redan nu i Sverige att antalet smittade av hiv har ökat inom alla grupper även om ökningen är låg jämfört med andra länder i världen, men vi måste vara vaksamma på alla signaler.
I Sverige ser vi en kraftigt ökad andel asylsökande, och vi vet att många kommer från länder där smittsamma sjukdomar ökar. Hälsoundersökningarna finns inte längre vid Migrationsverket. De har ersatts av hälsosamtal och i samhällsdebatten har det framkommit tvivelsmål om alla asylsökande verkligen har fått tillgång till dessa hälsosamtal. Centerpartiet har i annan motion krävt hälsoundersökning. Det är också i detta sammanhang viktigt att Migrationsverket får upplysning om det förekommer smittsamma sjukdomar bland de asylsökande för att kunna vidta åtgärder både med tanke på andra asylsökande och på dem som arbetar inom Migrationsverket. Detta bör ges regeringen till känna.
Det behövs ett generöst erbjudande av tester av smittsamma sjukdomar som hiv/aids, tbc och hepatit vid asylsökning med erbjudande om samtal både före och efter. Vinsterna av test ur ett globalt perspektiv är stora men även ur ett svenskt, förebyggande perspektiv. Detta bör ges regeringen till känna.
Hiv/aids är idag inte bara ett storstadsproblem, det finns över hela landet. Det krävs ett samlat anslag från staten för att bedriva kampen mot hiv/aids ut i region/landsting med krav på återrapportering om hur dessa används. Det behövs en stark samverkan mellan myndigheter och frivilligorganisationer och vård för att få en hög effektivitet. Vi är medvetna om att det tillsatts en utredning under Anders Miltons ledning, och det är vår förhoppning att den beaktar ovanstående. Detta bör ges regeringen till känna.
På våra anstalter inom kriminalvården är många av de intagna missbrukare och i och med detta en riskgrupp för att bli drabbade eller redan vara drabbade av hiv med flera smittsamma sjukdomar. Tiden på anstalt borde användas till att informera om hanteringen av riskerna som föreligger. Detta borde ges regeringen till känna.
Andelen personer drabbade av sexuellt överförbara sjukdomar har ökat. Klamydia visar en stor ökning men även gonorré och syfilis, som var nästan obefintliga under en viss tid i Sverige, ökar nu i antal. Det finns rapporter som visar på ett kraftigt ökat antal aborter i Sverige.
Detta sammantaget visar på vikten av information och kunskap om sex och samlevnad och vikten av att använda sig av kondomer. Det krävs en ny bred informationskampanj. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 11 oktober 2002 |
|
Birgitta Carlsson (c) |
Viviann Gerdin (c) |