Motion till riksdagen
2002/03:So216
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Serveringstillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ändring i alkohollagen beträffande återkallande av serve­ringstillstånd.

Motivering

Kommunernas tillämpning av alkohollagens regler om återkallande av serveringstillstånd för restauranger uppmärksammas ofta i media. De fall som uppmärksammats gäller i första hand misstänkta skattebrott och annan ekonomisk brottslighet. Det är säkert så att det finns exempel där kommunerna agerar alltför aningslöst. Det är dock lika säkert på det sättet att kommunernas ambitioner i arbetet i hög grad styrs av rättstillämpningen. Ett kommunalt beslut om att återkalla serveringstillståndet kan överklagas till förvaltningsdomstolarna. Jag har det bestämda intrycket att förvaltningsdomstolarna i alltför många ärenden väljer att ge varning i stället för att återkalla serveringstillståndet, trots att lagstiftningen egentligen stipulerar att varning bara skall väljas som påföljd om det finns särskilda skäl för en mildare bedömning.

Frågan är om alkohollagen är tillräckligt tydlig eftersom förvaltningsdomstolarna så ofta väljer att ge varning trots att kommunerna som har tillsynen beslutat om att serveringstillståndet skall återkallas. Jag anser att lagen bör skärpas. Jag anser att kommunerna skall vara generösa med att ge serve­rings­tillstånd, men att de när restauranger uppenbart bryter mot alkohollagen ska återkalla serveringstillstånden. Om så inte sker framstår alkohollagen som ett symboliskt alibi för den svenska dubbelmoralen i alkoholpolitiken. Om man lagstiftar om en sak, men i verklighet vill ha eller accepterar ett annat utfall, är det ärligare att ändra lagstiftningen så att återkallande av serveringstillstånd tas bort och varning är den enda påföljden.

Alkohollagen bör ändras så att den i både formulering och tillämpning motsvarar lagstiftarens avsikt. Detta innebär att lagen måste bli tydligare, genom att den antingen skärps eller mildras. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 14 oktober 2002

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)