Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av åtgärder för att komma till rätta med de ökande problemen med tinnitus.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skärpa kraven för högsta tillåtna nivå för buller.
Musiker hörselskadade
Lärare drabbas av tinnitus
Bullerproblem på dagis
Barnen håller för öronen när de går på bio
Alla fick öronproppar på rockkonsert
Förskolan bullrar som tung industri
Ökade hörselskador oroar forskare
Detta är några få rubriker från tidningar under året. Problemen med hög ljudvolym verkar öka alltmer, och det är obegripligt att riksdagens majoritet inte förmått besluta att sänka gränsvärdena för ljudnivåer.
Med sänkt ljudvolym och öronproppar skulle många slippa få tinnitus. Det är en folksjukdom som plågar cirka 15 % av svenska folket. Av dessa beräknas 50 000 människor ha så svår tinnitus att det allvarligt påverkar deras dagliga liv. Dessutom är det en sjukdom som ännu inte har några säkra botemedel och som är så jobbig att leva med att självmord förekommer varje år. Trots att sjukdomen är så vanlig, är informationen och åtgärderna kring den knappast märkbara. Inte minst ungdomar finns i hög grad i farozonen, eftersom ljudnivåerna ofta är så höga vid konserter, på bio liksom på pubar och klubbar. Men även ljudnivån i gymnastiksalar och på dagis kan vara skadliga.
Förebyggande åtgärder måste sättas in för att stoppa ökningen av sjukdomsfrekvensen. En del landsting och kommuner har börjat med förebyggande arbete. Dessa initiativ är bra, men ännu bättre vore det att få ner ljudvolymen till en nivå, som det känsliga hörselorganet klarar.
Det staten kan göra är att lagstifta mot för hög ljudnivå och det är angeläget att få en aktuell genomgång om riskerna på bl.a. konserter, bio och diskotek och snabba åtgärder för att minska riskerna.
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Lennart Kollmats (fp) |