Motion till riksdagen
2002/03:So212
av Sofia Larsen och Birgitta Sellén (c)

Alkoholförebyggande åtgärder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda konsekvenserna av att Systembolaget börjat med lördagsöppet över hela landet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillskjuta mer medel till kommunerna för alkoholförebyggande åtgärder.

En ökad alkoholkonsumtion

Det senaste året har alkoholförsäljningen i Sverige ökat med 12,5 procent. Detta innebär att svenskarnas alkoholkonsumtion nu är den högsta på 100 år – 9 liter ren sprit per vuxen person och år. Detta är en ökning på 1 liter sedan 1996. Det finns empiriska faktum som visar på att en ökning på 1 liter sprit medför en 10-procentig ökning av våldsbrotten.

Den utredning som gjordes efter försöksprojekten i de fyra Norrlandslänen, Stockholm och Skåne visade att försäljningen av alkohol ökade med 3 procent. Utredningen visade även att antalet anmälda kvinnofridsbrott och antalet rattfylleriförseelser ökade.

Lördagsöppet på Systembolaget handlar om relationen mellan två faktum. Dels det faktum att det är lättare för konsumenten att slippa stressa på fredagseftermiddagen, dels det faktum att kvinnomisshandeln och alkoholkonsumtionen i försökslänen har ökat sedan Systembolaget fått lördagsöppet.

Efter det att försöksverksamheten övergått till att gälla hela landet krävs det en ny utredning för att kartlägga konsekvenserna av lördagsöppet på Systembolaget. Detta bör ges regeringen till känna.

Alkoholförebyggande åtgärder

I februari i år antog riksdagen en nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. Målet enligt denna är att minska alkoholkonsumtionen. Statistiken visar att detta mål förmodligen inte kommer att uppfyllas.

En stor del av ansvaret för alkoholpolitiken har flyttats till kommunerna. Detta är bra, men det kräver dock att resurser flyttas med ansvaret. Kommunerna får idag 300 miljoner kronor under tre år för förebyggande arbete. Forskare har beräknat att alkoholens skadeverkningar, förutom allt mänskligt lidande, på ett år kostar samhället 110 miljarder kronor – i form av sjukfrånvaro, olyckor, skadegörelse och för tidig död. Kommunerna behöver mer resurser för alkoholförebyggande åtgärder. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 11 oktober 2002

Sofia Larsen (c)

Birgitta Sellén (c)