Motion till riksdagen
2002/03:So206
av Viviann Gerdin (c)

Tinnitus


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det vid konserter och övriga musikarrangemang alltid finns någon som är ansvarig för ljudanläggningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vitesföreläggande kan utgå till de ansvariga som inte följer gällande bestämmelser angående ljudnivån.

Tinnitus – ett inre missljud

Det finns ca en miljon människor i Sverige som är drabbade av någon form av hörselnedsättning, ljudöverkänslighet eller tinnitus. Ungefär 15 procent av dem har någon form av tinnitus och ca 50 000 beräknas vara svårt drabbade av tinnitus. Tinnitus, som yttrar sig i form av ett missljud i örat, kan pågå i varierande styrka och dygnet runt.

Orsakerna till dagens hörselskador och tinnitus är ännu inte vetenskapligt fastlagda, men det är uppenbart att det finns ett samband mellan hörselskador p.g.a. hög musikvolym och tinnitus. Effektivt botemedel för den som drabbats av tinnitus finns tyvärr inte. Att förhindra hörselskador måste därför bli en högt prioriterad fråga. Rekommendationen från Socialstyrelsen att där ljudvolymen överträder 100 decibel bör man inte vistas utan öronproppar är för svag. Det krävs fastställande av högsta tillåtna ljudvolym vid musikarrangemang, och den ljudnivån måste vara lägre än dagens rekommendation.

Särskilt utsatta grupper är idag de som besöker konserter med höga ljudnivåer. En växande riskgrupp anses därför barn och ungdomar vara, som ofta vistas i miljöer med mycket höga ljudvolymer. Det är också känt att flera musiker under sin artistkarriär har drabbats av tinnitus.

Varför lyssna på musik med öronproppar när man istället kan sänka volymen och därmed undvika hörselskador som kan bidra till personligt lidande och stora samhällskostnader?

Det är också viktigt att någon utses som ansvarig för ljudanläggningen och att den tillåtna ljudvolymen hålls. Det underlättar vid ansökningsförfarandet och genomförandet av arrangemanget.

För att de fastställda ljudnivåerna ska efterlevas bör det även vara möjligt att ett vitesföreläggande kan utgå där inte gällande bestämmelser följs.

Stockholm den 10 oktober 2002

Viviann Gerdin (c)