Riksdagen beslutar att förlänga lagen (1991:1136) om försöksverksamhet med kommunal primärvård.
Med stöd av lagen (1991:1136) om försöksverksamhet med kommunal primärvård övertog sju kommuner huvudmannaskapet för kommunal primärvård med start från 1992. Katrineholms kommun startade sin försöksverksamhet 1993. Försökslagens giltighetstid har förlängts vid några tillfällen och gäller nu fram till utgången av år 2003. Numera återstår endast Katrineholm som försökskommun för kommunalt driven primärvård.
I Katrineholm omfattas primärvården av tre vårdcentraler med 18 läkartjänster. Till primärvården finns knuten en samlad rehabiliteringsenhet, som betjänar både primärvård och äldreomsorg. Effekterna av försöket är en primärvård av god kvalitet, ett bra samspel mellan primärvård och äldreomsorg vilket lett till ett samutnyttjande av resurser inom rehabilitering, hemsjukvård och läkarresurser till de särskilda boendena samt ett väl utvecklat folkhälsoarbete med starkt politiskt stöd från samtliga politiska partier. Folkhälsoarbetet bedrivs med god kompetens på ett strukturerat sätt, vilket lett till att ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv utvecklats inte bara i primärvården utan i hela den kommunala verksamheten. Som exempel kan nämnas det breda skadeförebyggande arbetet som resulterat i att kommunen utnämnts till en säker och trygg kommun. Utmärkelsen Allergianpassad kommun är ett annat exempel.
I regeringens proposition (2002/03:20) angående samverkan mellan kommuner och landsting inom vård- och omsorgsområdet konstateras att skäl ej finns för att förlänga försökslagen ytterligare. Regeringen menar i sin proposition att samverkan mellan kommuner och landsting på vårdområdet ges bra utvecklingsmöjligheter inom ramen för ovan föreslagen lagstiftning. I Samverkansutredningen (SOU 2000:114) bedömde utredaren att det inte fanns anledning att avsluta försöksverksamheten med kommunal primärvård i de områden där man önskade en fortsättning.
På uppdrag av regeringen har Riksrevisionsverket nyligen avslutat en granskning av statens styrning av hälso- och sjukvården. I sin rapport (2002:28) redovisar RRV en granskning som visar på övervältringar och revirbevakande mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst. Främst gäller detta en grupp äldre med komplexa och sammansatta behov som snurrar i systemet mellan öppna och slutna vårdformer. Enligt RRV:s mening är det väsentligt att ge de lokala huvudmännen optimala förutsättningar för att styra och organisera sina lokala vård- och omsorgsorganisationer på ett ändamålsenligt sätt. RRV menar att detta förutsätter ett tydligt nationellt uppdrag och en ansvarsfördelning som ger bästa möjliga incitament för hög kvalitet i kombination med ett effektivt resursutnyttjande. I sin rapport pekar RRV på fyra olika vägar för att göra en mer tydlig ansvarsfördelning. Den väg RRV rekommenderar är att kommunerna blir huvudmän för primärvården. RRV föreslår att en översyn görs av uppgifts- och ansvarsfördelningen inom vård- och omsorgssystemet med fokus på det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret.
Regeringen har i regeringsförklaringen från oktober 2002 aviserat en översyn av uppgiftsfördelningen mellan kommunal, regional och statlig nivå. I sin rapport anser RRV det befogat att frågan om utformningen av statens hälso- och sjukvårdsuppdrag till kommunerna belyses i detta sammanhang. Direktiven till utredningen kommer inom kort att vara klara.
Då regeringen planerar att göra en översyn av uppgifts- och ansvarsfördelningen inom vård- och omsorgssystemet med fokus på det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret bör det vara rimligt att det enda kvarvarande primärvårdsförsöket i Sverige får fortsätta i avvaktan på slutförandet och resultatet av denna utredning.
Försökslagen för kommunal primärvård bör således förlängas till och med att ovannämnda planerade översyn är avslutad, alternativt att Katrineholms kommun på annat sätt ges möjligheter att fortsätta försöksverksamhet. Under alla omständigheter bör lagen förlängas ytterligare ett år för att därmed ge Katrineholms kommun och Landstinget Sörmland tid till att i god ordning avsluta försöket.
Stockholm den 23 januari 2003 |
|
Fredrik Olovsson (s) |
|
Michael Hagberg (s) |
Reynoldh Furustrand (s) |