Motion till riksdagen
2002/03:Sk5
av Lars Gustafsson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2002/03:77 Mervärdesskatteregler för elektronisk handel samt för radio- och TV-sändningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen med kraft skall verka för att EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv ändras så att Sverige kan ha ett likformigt mervärdesskattesystem för fysisk och elektronisk handel i enlighet med vad som anförs i motionen.

Propositionen

Regeringen har i proposition 2002/03:77 föreslagit att de ändringar som Eko­fin­rådet den 7 maj 2002 beslutade att göra i EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv också implementeras i svensk lagstifting.

Kristdemokraterna delar Ekofinrådets uppfattning om att EG:s sjätte mervärdesskattedirketiv tidigare inte varit anpassat till den framväxande elektroniska handeln. De grundläggande principer som man enats kring och som fått genomslag i det nu ändrade direktivet är bra.

Specifika problem för Sverige

EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv anger att försäljning av en virtuell vara ska anses vara en försäljning av tjänst och därmed beskattas på samma nivå som medlemslandets normalskattesats. För Sverige innebär detta att sådana virtuella varor beskattas med 25 procents mervärdesskatt.

Kristdemokraterna anser att detta är mycket negativt för en rad näringar som kan sälja sina produkter både som fysiska varor och som virtuella tjänster trots att det i princip rör sig om samma produkt. Under senare år har tidningar och andra medier utvecklats betydligt genom att information nu kan överföras genom Internet. Många tidningar läses nu av slutkonsumenterna över Internet. Trots att dagstidningarna trycks i pappersform varje dygn uppdateras tidningarnas hemsidor långt oftare. Kristdemokraterna anser att själva produkten i detta fall är nyhetsförmedling och att hur den konsumeras är ovidkommande. Det faktum att nyheten förmedlas i tryckt form i en tidning eller på en dataskärm förändrar inte vårt sätt att se på varan eller tjänsten.

Det är därför mycket olyckligt att mervärdesskatten på samma produkt nu skiljer sig relativt stort beroende på hur produkten levereras. Om en konsument prenumererar på en digital tidning och får den levererad över Internet ska köpet beskattas med 25 procents moms. Samma konsument kan prenumerera på samma tidning i pappersformat och mervärdesskatten på till synes samma köp blir endast 6 procent. Trots att vi i Sverige har relativt stor politisk enighet kring att ha lägre moms på böcker och tidningar så är detta alltså inte fallet i en viktig del av mediebranschen, den elektroniska.

I de andra EG-länderna uppfattas detta säkerligen inte som ett problem efter­som de har långt lägre moms än Sverige och Danmark, som har den högsta mervärdesskatten bland EG-länderna.

Kristdemokraternas ståndpunkt

Kristdemokraterna anser att det finns starka principiella skäl att låta information spridas så mycket som möjligt. Internet sprider numera nyheter och kunskap snabbare och i större omfattning än vad de flesta hade kunnat ana för bara 20 år sedan. Detta är en slags demokratiseringsprocess som sker i det tysta genom att enskilda människor får tillgång till en ofattbar mängd information.

Ett annat principiellt viktigt skäl till att e-handel inte ska beskattas hårdare än försäljning av samma produkt i fysisk form är resursförbrukningen. Genom att tidningar och böcker läses digitalt istället för i pappersformat förbrukas mindre resurser i form av både skog och energi.

Kristdemokraterna yrkar därför på att regeringen med kraft ska verka för att undantagsbestämmelser kommer till stånd i EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv som tillåter att EG-länder kan ha samma mervärdesskatt för exempelvis böcker och tidningar när de levereras fysiskt såväl som digitalt. Kommissionen uttalade i juni år 2000 att man bör överväga att rationalisera reglerna för undantag i mervärdesskattebestämmelserna och att just skattesatser för s.k. virtuella produkter måste ges särskild uppmärksamhet. Kristdemokraterna anser därför att det finns öppningar på EU-nivå att få till stånd de förändringar som krävs i sjätte mervärdesskattedirektivet för att riksdagen också ska kunna ändra mervärdesskattelagen.

Stockholm den 27 mars 2003

Lars Gustafsson (kd)

Per Landgren (kd)

Mats Odell (kd)

Stefan Attefall (kd)

Annelie Enochson (kd)

Maria Larsson (kd)

Lars Lindén (kd)

Olle Sandahl (kd)