Motion till riksdagen
2002/03:Sk396
av Peter Pedersen (v)

Avdrag för arbetsrum


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen låter göra en översyn av de regler som finns vad gäller avdrag för arbetsrum i den egna bostaden samt på vilket sätt utformningen av dessa regler påverkar distansarbete från den egna bostaden i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att i stället överväga att helt avskaffa möjligheten att yrka på avdrag för eget arbetsrum om den i yrkande 1 omnämnda översynen kommer fram till att befintliga regler och tillämpningen av dessa inte skall ändras.

Motivering

I dagens skattesystem finns möjlighet att i den egna självdeklarationen yrka på ett antal olika avdrag, som har uppkommit som en kostnad i samband med det egna förvärvsarbetet och inkomsterna av detta.

Ett sådant avdrag utgör avdrag för eget arbetsrum. Det är med dagens regler och tillämpningen av dessa regler mycket svårt att få skattemyndigheterna att godkänna ett sådant avdrag. Det har till hög grad att göra med Regeringsrättens dom i fem mål angående kostnad för arbetsrum från 1975, där rätten intog en mycket restriktiv hållning (se RÅ 75 ref. 114, återgivet i RRK R 76 1:30) och vidare kan hänvisas till RÅ 81 1:21. Enligt dessa rättsfall gäller följande för att få göra avdrag för arbetsrum i bostaden. En förutsättning är att arbetsgivaren inte håller med arbetsrum. Att arbete utförs är dock inte skäl nog för avdrag, även om hemarbetet orsakar ett visst intrång eller annat besvär i bostaden. För avdrag krävs också att arbetsrummet är avskilt på ett sådant sätt att det inte ingår i själva bostaden. Vidare krävs att det är inrett på så sätt att det inte längre kan användas till att bo i, dvs. att rummet har fått karaktär av arbetslokal. Om alla dessa förutsättningar och förbehåll gäller kan avdrag medges för de faktiska merkostnaderna i form av elektricitet, uppvärmning, städning etc. Avdrag får dock inte medges p.g.a. att den skattskyldige får mindre yta kvar att bo på.

Det är till synes mycket hårda krav som ställs för att avdrag för eget arbetsrum i hemmet skall beviljas. Det verkar finnas krav på att det finns en speciell ingång till detta rum och att man inte kan ta sig från detta rum in till resten av bostaden genom en dörr. Eventuellt kan det tydligen handla om att ta upp en ny dörr och mura igen en befintlig eller kanske bygga en friggebod på tomten om man bor i villa. Hur den som har eget arbetsrum i hemmet och bor i lägenhet skall agera verkar ännu mer oklart. Arbetsrummet skall vara inrett så att det inte längre går att bo där, vilket tolkas som att rummet ej får innehålla en säng.

Nya tider, gamla regler

Det verkar som om de nuvarande reglerna avseende avdrag för arbetsrum inte riktigt hängt med i arbetets utveckling och modern IT-teknik. Det är numera inte helt ovanligt att en arbetstagare kan sköta en hel del av arbetet från hemmet med hjälp av ny informations- och kommunikationsteknik, vars fysiska apparater sannolikt är placerade i ett rum i hemmet. Sådant s.k. distansarbete från hemmet brukar hyllas i olika sammanhang som framtidens melodi. Det gör det lättare att kunna arbeta och bo utanför tillväxtcentrum för den som så önskar, men att ändå kunna stå i ständig kontakt med sina arbetskamrater och sin arbetsgivare. Frågan är då om de nu gällande reglerna vad gäller avdrag för arbetsrum underlättar eller försvårar denna nya typ av hemarbete. Det behövs därför en översyn av det befintliga regelverket, hur det tolkas och hur detta regelverk påverkar möjligheten till distansarbete från hemmet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening. Det är i sammanhanget också av värde att undersöka hur dessa regler tillämpas i landets skattemyndigheter i syfte att klarlägga att de som söker avdrag för eget arbetsrum och har likvärdiga förhållanden också behandlas på ett likvärdigt sätt oavsett var i landet en skattemyndighet fattar sitt avgörande. Behandlas olika yrken olika? Är det lättare för vissa yrkeskategorier att få detta avdrag än för andra? Vad beror i så fall det på?

Om man i översynen kommer fram till att dagens regler och tillämpningen av dessa inte skall ändras bör man istället överväga att helt avskaffa möjligheten att göra avdrag för eget arbetsrum. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening.

Stockholm den 23 oktober 2002

Peter Pedersen (v)