Motion till riksdagen
2002/03:Sk395
av Kenth Högström (s)

Realisationsvinstbeskattning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om realisationsvinstbeskattningen vid avyttring av kapitaltillgångar.

Motivering

När ett företag avyttrar en kapitaltillgång, såsom en verksamhetsgren, dotterbolag eller liknande skall enligt svensk skattelagstiftning 30 % erläggas i reavinstskatt. Motsvarande affärstransaktioner i de flesta EU-länder är betydligt lägre. Genomsnittet är 8 %. Vissa länder har helt slopat reavinstbeskattningen.

En hög reavinstbeskattning kan möjligen motiveras med att vi i Sverige har en förhållandevis låg slutlig företagsbeskattning, 28 %.

Men om alltfler företag, som statens egna (Telia och Posten), kringgår svensk reavinstbeskattning genom att registrera olika slags holdingbolag i länder med låg eller ingen reavinstskatt och de facto genomför affärstransaktioner där i syfte att minska skattebelastningen så har själva skattebasen underminerats och kraftigt demoraliserats.

Sett ur företagets synvinkel är det naturligtvis helt korrekt att försöka få ut så mycket som möjligt av en affär. Företagets långsiktiga överlevnads- och konkurrensförmåga stärks om företaget kan behålla så stort netto som möjligt av en affär.

Men sett med nationen Sveriges ögon så är det ohållbart om alltfler svenska företag, stora som små, registrerar bolag i länder med låg eller obefintlig reavinstbeskattning så snart en försäljning av kapitaltillgång står för dörren.

Det finns tre lösningar på problemet: Endera sänks reavinstbeskattningen till europeisk normalnivå eller slopas helt. Eller också uppmanas alla företag med planer på avyttring av kapitaltillgångar, verksamhetsgrenar, materiella och immateriella rättigheter m.m. att registrera förvaltnings- eller holdingbolag i lågskatteländer. Eller också utfärdas någon typ av förbud, åtminstone för offentligt ägda företag, att genomföra affärstransaktioner på det sätt som Telia och Posten nyligen gjort, för att på så sätt föregå med gott exempel och stärka tilltron till svenskt företagsskattesystem. Allt annat är en orimlig och djupt demoraliserande ordning.

Stockholm den 19 oktober 2002

Kenth Högström (s)