Motion till riksdagen
2002/03:Sk392
av Börje Vestlund (s)

Moms på restaurangmat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om moms på restaurangmat.

Motivering

Vårt svenska system för mervärdesskatter tillhör de mest komplexa i världen, så till vida att avgränsningen mellan våra olika momssatser ibland blir otydliga. Resultatet kan bli momssatser som skapar en snedvriden och orättvis konkurrens­situation i vissa branscher. Problemet med olika momssatser för snarlika verksamheter har börjat uppmärksammas och skatteutskottet gav våren 2002 regeringen i uppdrag att se över tillämpningen av de differentierade momssatserna i en särskild utredning.

Inom restaurangbranschen upplevs skillnaden på moms avseende den mat som serveras på restaurang respektive den som tas med från restaurangen eller säljs i butik som ett stort problem. En maträtt som äts på restaurangen, låt säga en portion lasagne, beskattas med 25 procent. En exakt likadan portion lasagne, som inhandlats i delikatessdisken i livsmedels­butiken runt hörnet beskattas med 12 procents moms. Konsekvensen är givetvis en snedvriden konkurrens. Den som vill gå ut på restaurang för att äta lunch eller middag ”straffbeskattas” med en högre momssats än om han eller hon handlat med sig maten.

Är det rimligt att straffbeskatta måltider ute på restaurang samtidigt som vi märker av en ökad stress i samhället, där många, både småbarnsföräldrar och andra, kämpar för att få tid, kraft och pengar att räcka till? Varför ska vi motverka människors möjligheter att få koppla av och äta sin lunch eller middag på restaurang genom en orimligt hög momssats?

Momsen på restaurangmat påverkar samtidigt restaurangbranschens möjligheter till tillväxt. Det finns inget land i EU där medborgarna lägger en så liten del av sin matbudget på restaurangtjänster som i Sverige. För att nå EU-snittet behöver vi närapå fördubbla våra restaurangbesök. Det skulle i sin tur innebära en omsättningsökning med uppemot 50 miljarder per år i branschen och sannolikt skapa fler nya jobb. En rättvisare momssats skulle öka sannolikheten för att detta blir verklighet.

Momsen på restaurangmat och mat i livsmedelsbutik borde vara enhetlig. Det skulle få flera positiva effekter. Frågan måste bli föremål för granskning i den utredning som ska tillsättas för en översyn av de differentierade momssatserna.

Stockholm den 16 oktober 2002

Börje Vestlund (s)