Motion till riksdagen
2002/03:Sk371
av Johnny Gylling (kd)

Reseavdrag


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reseavdrag för personer med nedsatt arbetsförmåga.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avdrag för resa med motorfordon.

Motivering

Vid deklaration av inkomst av tjänst får man göra avdrag för resor till och från arbetet. Följande regler gällde för 2002 års deklaration:

Inkomståret 2001: Avdrag för resor medges endast till den del kostnaden överstiger 7 000 kr, vilket motsvarar 437 mil med egen bil och 778 mil med bensindriven förmånsbil respektive 1 400 mil med dieseldriven förmånsbil. Avdrag medges även för faktisk väg-, bro- eller färjeavgift.

Utöver vad mitt parti föreslår i vår budgetmotion om sänkt gräns för egenbeloppet, så vill jag i denna motion peka på två saker som bör förbättras.

Villkoren för personer med nedsatt arbetsförmåga

För den person som av olika skäl inte kan eller får jobba heltid blir egenbeloppet dubbelt så högt i förhållande till inkomsten. Jag vill belysa detta med ett exempel:

En person som har halvtids sjukpension och är beroende av bilen för att ta sig till arbetet kör varje arbetsdag 4 mil tur och retur till jobbet. Han jobbar två eller tre dagar i veckan och kan således yrka avdrag med 100 dagar x 4 mil x 16 kr = 6 400 kr vilket alltså hamnar under nuvarande gränsen för avdrag.

I förhållande till den heltidsarbetande har han haft lika stor kostnad för sina resor per arbetsdag men kan inte få något avdrag. Det skulle vara rimligt att avdragsgränsen för den som på grund av arbetsoförmåga inte kan arbeta heltid bestäms i proportion till arbetsförmågan så att man vid 50 procents arbetsoförmåga får göra avdrag för resekostnader som överstiger 3 500 kronor, vid 75 procents arbetsoförmåga 1 750 kronor och så vidare.

Avdrag för resa med motorfordon

Om avdrag för resa medges så handlar det om 8 kr per mil för resa med motorcykel. Det är hälften av bilavdraget på 16 kr. Enligt både egen erfarenhet samt många andras vittnesbörd, både motorcyklisters och bilförares, så är det idag betydligt dyrare att köra än de 8 respektive 16 kr per mil man får göra avdrag för.

När det gäller motorcykel är det motiverat med ett högre avdragsbelopp av flera skäl.

En motorcykels bensinförbrukning ligger ofta omkring cirka 0,5 liter per mil. Givetvis varierar förbrukningen från lätta skotrar till riktigt tunga mc. Idag finns det gott om personbilar som endast förbrukar runt 0,7 liter per mil. Det är också betydligt dyrare med däckslitaget på motorcyklar än för bilar. Den lilla slitytan gör att man kan få byta däck tre gånger så ofta som en bil på samma körsträcka. Däcken är också dyrare i inköp, kanske beroende på små upplagor. Försäkringskostnaderna har dessutom ökat för motorcyklar den senaste tiden. Kostnader för service kan också vara dyrare för mc delvis beroende på tätare serviceintervall.

Oavsett kostnadsbilden så bör man beakta att motorcykeln är ett miljövänligare alternativ än att åka ensam i en bil. En motorcykel släpper ut mindre koldioxid, den skapar ingen trängsel i trafiken och den tar mindre plats att parkera. Alltså borde pendling med motorcykel premieras bättre genom att inte bara nivåerna på avdragets storlek justeras, utan även förhållandena mellan avdragen för bil respektive mc så att en motorcyklist kan få göra avdrag som motsvarar exempelvis 70 procent av det milavdrag en bilist får göra.

Jag föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen vad som i motionen anförs om förändringar i reseavdragen för personer med nedsatt arbetsförmåga samt om avdrag för resor med motorfordon.

Stockholm den 22 oktober 2002

Johnny Gylling (kd)