Motion till riksdagen
2002/03:Sk368
av Tomas Högström och Catharina Elmsäter-Svärd (m)

Sänkt ölskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om sänkt ölskatt i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Många av Sveriges bryggeriarbetare är på väg att förlora sina jobb. Det beror på de sämre konkurrensvillkoren som våra bryggerier har i jämförelse med bryggerier i andra länder. Huvudorsaken är ölskatten som är bland de högsta inom EU. Detta gör att svensk bryggerinäring har svårigheter. En följd av EU-inträdet är att införselkvoterna av öl har ökats kraftigt.

Orsaken till att människor i så stor utsträckning utnyttjar möjligheten att föra in maximalt legalt antal liter i samband med utlandsvistelse är att det är lönsamt i jämförelse med de svenska ölpriserna. Man behöver inte stå länge vid ett färjeläger och se resenärerna lämna färjorna för att inse vilka kvantiteter som förs in på legal väg. Situationen är särskilt påtaglig vid gränsen till Danmark, vilket också framgår vid en granskning av Systembolagets försäljningsstatistik.

Det svenska skattesystemet främjar inte bara den legala införseln av öl utan främjar även illegal införsel. Skattetrycket innebär att illegal införsel av öl är mycket lönsam för dem som ägnar sig åt denna verksamhet. Staten håller på att förlora kontrollen över marknaden, distributionen och försäljningen.

Syftet med den höga skatten på öl i Sverige är inställningen att höga skatter leder till höga priser, vilket leder till minskad konsumtion av t.ex. öl. I klartext, höga priser skulle avhålla människor från att köpa öl. Det var kanske en politik som fungerade tidigare – erfarenheten idag är att höga priser som ett vapen mot att människor skulle konsumera öl inte längre fungerar eftersom möjligheten att på legal väg föra in billig öl har blivit så mycket större.

I syfte att slå vakt om den svenska bryggerinäringen anser vi att skatten på öl måste sänkas till en nivå där den gör det möjligt för svenska bryggerier att konkurrera på lika villkor med andra bryggerier i t.ex. Danmark och Tyskland.

Stockholm den 23 oktober 2002

Tomas Högström (m)

Catharina Elmsäter-Svärd (m)