Motion till riksdagen
2002/03:Sk364
av Lennart Hedquist m.fl. (m, fp, kd, v, c, mp)

Skattekonsekvenser för allmännyttiga bostadsstiftelser som ombildats till aktiebolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar enligt vad som anförs i motionen om angiven retroaktiv lagändring/uttalande som innebär att skattekonsekvenser inte skall uppstå med anledning av att en allmännyttig bostadsstiftelse ombildats till aktiebolag.

Motivering

Regering och riksdag har i olika sammanhang uttalat sitt stöd för ombildning av allmännyttiga bostadsföretag från stiftelse till aktiebolag och på skilda sätt velat underlätta denna ombildning.

Regering och riksdag har dessutom ansett att en ombildning skall kunna ske utan skattekonsekvenser, vilket har framkommit bl.a. genom ett uttalande av bostadsutskottet i 1992/93:BoU19 s 9 samt genom regeringsbeslut om befrielse från stämpelskatt på fastighet vid dessa ombildningar, som senare varit vägledande för Kammarkollegiets beslut i samma fråga.

Aktiebolagsformen har med rätta ansetts ha fördelar i jämförelse med den mer insynsbefriade stiftelseformen, som även ur kommunal redovisningssynpunkt är sämre.

När emellertid ett kommunalt bostadsbolag avyttrat lägenheter har nu en skattemyndighet gjort en tolkning av gällande rätt som, om den skulle stå sig, leder till stora negativa skattekonsekvenser för bostadsbolag som avyttrar delar av sitt bestånd.

Uppsalahem, som ombildades från stiftelse till aktiebolag 1982, överlät t.ex. 1997 en del av sitt bestånd till bl.a. statliga AP-fastigheter. Skattemyndigheten har därvid som utgångsår för anskaffningen hos Uppsalahem räknat året då ombildningen till aktiebolag skedde och inte året då fastigheterna ifråga uppfördes av dåvarande Stiftelsen Uppsalahem. Genom skattemyndighetens tolkning, som sker oaktat vad statsmakterna uttalade i samband med att övergång till aktiebolagsformen uppmuntrades, har Uppsalahem påförts realisationsvinstskatt och skattetillägg totalt uppgående till 189 mkr.

Att uppmärksamma är dock att gällande rätt i frågan om omstruktureringar av verksamheten medger under alla förhållanden under vissa förutsättningar att den övertagande parten efterträder i den överlåtande partens skattemässiga situation.

Den nämnda kontinuitetsprincipen är inte främmande för svensk skatterätt och innebär att vid en ombildning av allmännyttig bostadsstiftelse till aktiebolag den senare efterträder i stiftelsens skattemässiga situation. En sådan tillämpning av kontinuitetsprincipen torde inte på något sätt påverka övrig skattelagstiftning.

Enligt vår uppfattning är det uppenbart att regeringens och riksdagens avsikt inte efterlevs av skattemyndighetens tolkning av gällande lagstiftning i dessa sammanhang. Ett klarläggande i vilket tillämpning av den s.k. kontinuitetsprincipen medges i fråga om kommunala bostadsstiftelser som ombildas till aktiebolag är därför angelägen och bör med hänsyn till att den är till fördel för de berörda bolagen ha en retroaktiv verkan.

Det begärda uttalandet från riksdagen, alternativt lagändringen, bör även ges retroaktiv verkan mot bakgrund av att ett flertal svenska kommuner är utsatta för en uppenbar beskattningsrisk med anledning av redan genomförda omstruktureringar och ombildning av bostadsstiftelser till aktiebolag – en beskattning som inte varit avsedd att inträffa utifrån vad som uttalats när statsmakterna stimulerat till ombildning.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lennart Hedquist (m)

Cecilia Wikström (fp)

Mikael Oscarsson (kd)

Ingrid Burman (v)

Rigmor Stenmark (c)

Åsa Domeij (mp)