Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om etanolproduktion på Gotland.
Omställningen av vårt energisystem till uthålliga och förnybara energikällor inom de ramar som natur och människa tål har börjat och måste med nödvändighet fortsätta. För att undvika en för hela jorden förödande växthuseffekt måste i-ländernas koldioxidutsläpp på sikt, enligt vissa bedömningar, minska med 60 procent. Det kräver en bestämd politisk vilja och en tydlig strategi.
Ett sätt att minska koldioxidutsläppen är att låta koldioxidneutrala biobränslen ersätta fossila bränslen. Etanol är ett sådant koldioxidneutralt bränsle som med fördel kan ersätta eller komplettera användningen av fossila bränslen t ex inom trafiksektorn. Mot bakgrund av transportsektorns ökade utsläpp av koldioxid har bl a Kommunikationskommittén föreslagit att biodrivmedlen skulle svara för 15 procent av drivmedlen år 2010. Användningen av biodrivmedel i transportsektorn måste öka om vi skall klara av att minska koldioxidutsläppen. 1997 användes cirka 0,1 TWh etanol för fordonsdrift och ungefär lika mycket rapsmetylester (RME) i Sverige. De senaste åren har användningen av främst etanol ökat men långtifrån tillräckligt. Fler projekt liknande etanolfabriken i Norrköping bör därför startas. 15-procentsmålet kommer att bli svårt att nå om inte snabba åtgärder sätts in.
Roma Etanol AB sökte för några år sedan skattebefrielse för den tilltänkta produktionen av etanol, ca 60 000 m3, som var planerad att ske i f.d. Roma sockerbruks lokaler. Ansökan om skattebefrielse gällde för koldioxidskatt och energiskatt. Etanolproduktion i Roma skulle ha genererat arbetstillfällen direkt i produktionen samt stora kringaktiviteter i form av odling, animalieproduktion, transporter och utveckling av ett nytt distributionsnät.
Regeringen valde, trots de samlade positiva samhällseffekterna, att säga nej till ansökan.
Riksdagen har beslutat att Sverige skall utvecklas i en riktning mot att bli långsiktigt ekologiskt hållbart. Dessutom har socialdemokratiska regeringsföreträdare i olika EU-sammanhang uttalat att Sverige skall gå i spetsen för den ekologiska omställningen. En av huvuduppgifterna i den omställningen är att ersätta de fossila bränslena med förnyelsebara bränslen.
Det är viktigt att fler pilotprojekt kommer till stånd innan utvecklingen helt riskerar att stanna av i Sverige. Långsiktiga beslut om biobränslens introduktion på marknaden måste fattas, men också beslut som faktiskt får igång produktion av sådana bränslen. Därför bör regeringen skyndsamt undersöka möjligheten av etanolproduktion på Gotland och fatta nödiga beslut för igångsättandet av produktion.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Lena Ek (c) |
Claes Västerteg (c) |