Motion till riksdagen
2002/03:Sk342
av Jeppe Johnsson m.fl. (m, fp)

Reformering av skatten på arbetsinkomster


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en reform av inkomstskatten på arbete.

2 Motiv för vårt förslag

Arbete skapar välstånd. Arbete ger människor inkomster så att de kan försörja sig själva och sina familjer. Detta gäller den stora del av invånarna som inte har något eget kapital eller tillgångar som kan ge avkastning för försörjning. Arbete ger även mervärde till andra i form av bra produkter och tjänster. Detta välstånd skapas av dem som arbetar t.ex. på sjukhus, på bilfabrik eller i eget företag. Dagens system med en statlig inkomstskatt på arbetsinkomster över en viss nivå hämmar tillväxten, krånglar till skattesystemet och inbjuder till skatteplanering. En proportionell och lägre skatt på inkomst av arbete skulle därför ge förenklingar av reglerna och gynna tillväxten.

Tillgången på arbetskraft med rätt kompetens kommer att vara en nyckelfaktor för fortsatt tillväxt och välfärd. Det måste få vara lönsamt att arbeta och därmed skapa välstånd för sig själv och andra. Men nuvarande progressiva inkomstskatt på arbetsinkomster gör det mindre lönsamt att skaffa sig en bra utbildning och arbeta extra. Detta är ett allvarligt problem med tanke på arbetsmarknadens allt högre krav på kompetens och den förutspådda arbetskraftsbristen. En lägre proportionell skatt på arbetsinkomster leder till att det lönar sig bättre att satsa på utbildning till yrken med hög lön. Det kan få fler att vilja satsa på utbildning och erbjuda sin arbetskraft.

En proportionell beskattning av arbetsinkomster gör att marginaleffekterna försvinner (utom vid låga inkomster). Detta medför att pigga pensionärer och andra som redan har inkomst som ska beskattas som inkomst av tjänst inte drabbas av marginaleffekter vid extra arbete. Lönearbete kommer på detta sätt att stimuleras.

Med en lägre och proportionell beskattning av arbete kan de för småföretagare diskriminerande fåmansbolagsreglerna avskaffas om det inte längre finns något att tjäna på att försöka omvandla arbetsinkomster till kapitalinkomster. Detta skulle öka förutsebarheten av skatteeffekterna för småföretagarna.

Vi anser därför att den statliga inkomstskatten på arbete ska sänkas och på sikt avskaffas för att inte hindra fortsatt tillväxt som skapar välstånd för den del av befolkningen som är beroende av det skatte- och avgiftsfinansierade välfärdssystemet.

Stockholm den 21 oktober 2002

Jeppe Johnsson (m)

Runar Patriksson (fp)

Elizabeth Nyström (m)