Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda frågan om en differentierad drivmedelsskatt.
Bilister i glesbygden betalar betydligt mer i drivmedelsskatt varje år än befolkningen i storstäderna. Det visar en utredning från 1997 som gjorts av Sören Wibe, professor i nationalekonomi.
Hög skatt på drivmedel slår extra hårt för bilister i glesbygden. I Dalarna är många så kallade långpendlare. Oftast finns inga alternativ till bilen att tillgå. Bilen är det enda alternativet vid resor till och från arbetet, vid besök hos läkare och tandläkare, fritidsaktiviteter eller någon annan serviceinrättning.
För många glesbygdsboende är situationen så besvärlig i Dalarna att de överväger att säga upp sig för att istället gå hemma med a-kassa eller socialbidrag. Även för många småföretagare i inlandskommunerna är situationen med höga energi- och transportkostnader mycket betungande.
Glesbygdsverket menar att en kompensation för glesbygdshushållen i form av höjt avdrag för arbetsresor inte är tillräckligt eftersom endast 25 procent av resorna är arbetsrelaterade. En differentiering av drivmedelsskatten skulle däremot innebära att större rättvisa skapas mellan glesbygden och övriga landet. En sådan åtgärd skulle möjliggöra glesbygdsbyarnas fortlevnad. Enligt min mening bör en djupstudie göras i syfte att hitta en modell för hur en differentiering av drivmedelsskatten kan utformas.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Ulrik Lindgren (kd) |