Motion till riksdagen
2002/03:Sk335
av Chatrine Pålsson m.fl. (kd)

Avveckling av effektskatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en avveckling av effektskatten.

Motivering

Den tidigare införda produktionsskatten på kärnkraft har på senare år ersatts med en så kallad effektskatt som motsvarar ett skatteuttag på kärnkraftsreaktorer motsvarande 2,7 öre per kWh. Detta samtidigt som motsvarande produktionsskatt på vattenkraft avskaffades. Detta har skapat en orättfärdig och synnerligen märklig situation för våra elproducenter.

Regionalt innebär skatten att investeringar som annars skulle komma till stånd på orter med kärnkraftsproduktion nu inte genomförs. Det innebär försämrade förutsättningar för de lokala arbetsmarknaderna och det lokala näringslivet i regionerna kring Oskarshamn, Varberg, Östhammar och Kävlinge.

Vidare innebär skatten försämrad konkurrensförmåga för vår elintensiva industri eftersom skatten belastar elpriset. Också detta påverkar givetvis sysselsättningen.

När skatten ändrades och höjdes senast yrkades från Kristdemokraternas sida på att riksdagen skulle avvisa förslaget om effektskatt på kärnkraftsel. Det motiverades med att producenterna kommer att tvingas leva med en teoretisk maxtaxa baserad på maximal produktion. Även om kapaciteten inte skulle tillåta hög effekt, kommer kravet att kvarstå om en hög beskattning baserad på möjlig maxproduktion. När kärnkraftsaggregaten åldras, kommer effekten att minskas påtagligt, vilket får till följd att skatten skulle ligga kvar på tidigare nivå. Vidare skulle denna effektskatt mötas av en ofördelaktig tröskeleffekt i händelse av oplanerade avställningar.

Sedan denna fråga behandlades senast har uttalanden från såväl Vattenfall som Sydkraft bekräftat vår bild av situationen. De fem reaktorerna i Ringhalsgruppen, den koncern där både Ringhals och Barsebäck numera ingår, togs i drift mellan 1975 och 1983 och börjar bli till åren. Ägarna Vattenfall och Sydkraft vill fortsätta driften i ytterligare minst 20 år.

För att klara det måste generatorer, pumpar, styrsystem och en rad andra komponenter gradvis bytas ut. Totalt beräknas moderniseringen kosta runt 8 miljarder kronor de kommande åren. Men programmet hotas av effektskatten.

Den kostade år 2001 Ringhalsgruppen cirka 830 miljoner kronor och raderade ut nästan hela årsvinsten. Det gör att företaget sett sig tvingat att skjuta planerade investeringar på framtiden. Utan dessa investeringar kommer reaktorernas tillförlitlighet gradvis att försämras så att det blir olönsamt att fortsätta driften. Det kommer i förlängningen att leda till högre elpriser och import av fossilbaserad elproduktion.

Motsvarande situation kan uppstå i både Östhammar och Oskarshamn. Sydkrafts koncernchef har sagt att ”utrymmet för nödvändiga investeringar begränsas av denna unika och konkurrenshämmande skatt”. Om detta kommer att leda till en snabb utfasning också av dessa reaktorer kommer effekterna på sysselsättningen att bli dramatiska. I första hand på de orter och i de regioner där man inte längre investerar i befintlig kraftproduktion. I andra hand inom industrin, främst den elintensiva, som kommer att drabbas av kraftigt höjda elpriser och därmed förlora konkurrensförmåga.

En annan tydlig förlorare är miljön eftersom det inte finns koldioxidfri elproduktion som kan ersätta det bortfall som kärnkraftsskatten leder till. Det innebär att importen av kolbaserad energiproduktion från Danmark och kontinenten kommer att öka dramatiskt, vilket i sig innebär ökade koldioxidutsläpp, tvärs emot svensk klimatpolitik.

Från vår sida är vi inte motståndare till en kärnkraftsavveckling. Men den ska ske genom elsparande och genom tillförsel av förnybar elproduktion.

Så länge vi inte klarar av att fasa ut reaktorer på detta sätt måste vi ge rimliga villkor för den fortsatta driften. Därför bör konkurrenssnedvridande produktionsskatter avvecklas eller ersättas med konsumtionsskatter. När produktionsskatten på vattenkraft togs bort kompenserade staten det med en överföring till konsumtionsbeskattning. Vi anser det nödvändigt att regeringen skyndsamt utreder en avveckling av effektskatten på kärnkraftsel.

Stockholm den 22 oktober 2002

Chatrine Pålsson (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Kenneth Lantz (kd)