Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skattemässig avdragsrätt för sponsring av kultur och inköp av konst.
Känsla och fantasi är viktiga ingredienser i kommunikation. Konst och kultur kan bidra till att skapa kvalitet i företagens kommunikation. Dagens skatteregler diskriminerar emellertid kultursponsring och inköp av konst.
Företag som köper maskiner, stolar eller bord kan göra skatteavdrag. Företag som vill skapa en god och inspirerande arbetsmiljö med designade stolar och skrivbord kan dra av dessa skattemässigt. Skulle ett företag i stället vilja köpa en tavla för att skapa en god miljö så går det inte att göra avdrag. Skattereglerna tycks utgå från att konstverk har evig värdestegring och att avdragsrätt därmed är omotiverad. Vissa konstverk har glädjande nog ett bestående värde, men detta gäller långtifrån alla konstalster. Konst blir ett dyrbart val, och företagen köper färre konstverk.
I flera andra länder medges goda avdragsmöjligheter för inköp av konst som skapats av samtida konstnärer. Detta ger utrymme för att fler konstnärer kan finna avsättning för sina arbeten och därmed försörja sig på sin konst.
Företag kan dra av för reklamjippon av allehanda slag, men när det rör sig om sponsring av kultur blir reglerna genast restriktiva. När företag satsar på kulurevenemang såsom en konsert görs en strikt bedömning av vilken kortsiktig och omedelbar affärsmässig reklamnytta som företaget får ut. Sponsring kan mycket väl göras med ett långsiktigt helhetssyfte och inte för att få en omedelbar effekt såsom direktreklam i brevlådor. Liksom vilken annan reklamsatsning som helst finns alltid risken att inte få tilltänkt goodwill och uppmärksamhet hos kunderna. Gränsdragningen mot gåvor som inte kan dras av behöver vara mer generös så att avdrag för sponsring kan medges även i de fall sambandet med företaget och företagets nytta inte är omedelbar och direkt. Konstnären måste kunna ges utrymme att skapa fritt och inte bara utföra direkta beställningsarbeten.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Anna Lilliehöök (m) |