Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mervärdesskatten på skidliftsverksamhet.
En skidanläggning består till största delen av pister, preparerade backar, avsedda för utförsåkning. En oundgänglig del i en skidanläggning är det liftsystem som transporterar skidåkaren uppför pisten. Utan ett fungerande liftsystem kan ingen skidanläggning överleva. Liftsystemet är skidanläggningens centrala del.
Verksamheten i övrigt vid skidanläggningen kan bestå av skiduthyrning och uthyrning av annan utrustning som har med utförsåkning att göra. Skidskolor och s.k. after ski är också viktiga komponenter i en skidanläggning. Skidliftar borde därmed ses som en integrerad del i en sportanläggning.
I gällande regelsystem beskattas transporten i skidlift med tolv procent mervärdesskatt. Som jämförelse kan nämnas att idrottslig verksamhet som bedrivs i bolagsform är belagd med sex procent mervärdesskatt. Frågan om vad som är att betrakta som idrottslig verksamhet verkar oklar. Skidliften borde rimligen betraktas som en oundgänglig del i utövandet av en idrott, nämligen utförsåkning. Utförsåkning i alla dess former är ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund.
Om skidliften skall klassificeras som personbefodran borde också mervärdesskatt utgå med sex procent. Den 1 januari 2001 sänktes nämligen skattesatsen på persontransporter från tolv procent till sex procent. Skälet till sänkningen var att kollektivtrafiken och annan yrkesmässig trafik ansågs behöva ett stöd. Men sänkningen avsåg inte transport i skidlift.
Således utgår i dag tolv procent mervärdesskatt på transport i skidlift, sex procent mervärdesskatt på vanlig personbefodran och sex procent på tjänster inom idrottsområdet. Mot denna bakgrund bör den s.k. skidskatten avskaffas och liftkortet beskattas med sex procent mervärdesskatt, i likhet med annan idrottslig verksamhet.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Ola Sundell (m) |