Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försök med schablonskatt.
Som ett led i förenklingsarbetet anser vi att schablonbeskattning kan utgöra en viktig komponent. Det handlar dels om att förenkla för den enskilde småföretagaren, dels om att underlätta skattemyndighetens arbete. Det handlar också om att konstruera ett system som på ett mer effektivt sätt förhindrar skatteundandragande.
På uppdrag av regeringen har Riksskatteverket tagit fram två rapporter om schablonbeskattning. Den senaste innehåller en principskiss till hur schablonbeskattning skulle kunna utformas för mindre företag. Man inriktar sig på kontantbranscher med få anställda.
I en diskussion kring nya metoder måste naturligtvis för- och nackdelar vägas mot varandra. Riksskatteverket har i sin rapport tagit fasta på några fördelar.
Schablonbeskattning är administrativt enklare och mer lätthanterligt än det nuvarande systemet. Det gäller för såväl det enskilda företaget som skatteförvaltningen.
Schablonbeskattning leder till att skattefusk och skatteundandragande minskar och att skattemoral och tilltro till systemet ökar. Den faktiska beskattningen närmar sig alltså den avsedda beskattningen.
Naturligtvis ska även beaktas att en schablon kan uppfattas som att man inkräktar på kravet om rättvis beskattning och mindre exakthet för den enskilde. Det ska i sin tur ställas mot att schablonbeskattning skulle kunna genomföras i branscher där man i dag har en situation med ett stort skatteundandragande. Ett antal rapporter under senare tid har visat att såväl omfattningen av skatteundandragande i vissa branscher som acceptansen för svartjobb ökat. Något som avsevärt snedvrider konkurrensen och gör att seriösa företag får en mycket svår situation.
Olika former av schablonbeskattning finns i andra europeiska länder, bland annat Spanien och Italien. Dessa system bygger på frivillighet. Erfarenheterna från dessa länder är goda. Många småföretag har anslutit sig. Det har heller inte inneburit skattebortfall utan snarare motsatsen.
Vi föreslår att ett schablonskattesystem införs på försök i några avgränsade branscher, exempelvis restaurang-, taxi- och frisörbranschen. Det är lämpligt i branscher som använder kontantbetalning. Systemet bör vara frivilligt. Företagarna bör få välja mellan ett schablonsystem uppbyggt på vissa faktorer eller traditionell beskattning med därtill hörande detaljredovisning. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Marie Engström (v) |
|
Lennart Beijer (v) |
Siv Holma (v) |
Johan Lönnroth (v) |
Per Rosengren (v) |
Gunilla Wahlén (v) |