Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om önskvärdheten av likvärdiga momsvillkor för restauranger och livsmedelsbutiker.
Att likvärdiga verksamheter och likvärdiga varor bör beskattas på ett likvärdigt sätt är något de flesta är överens om. Det handlar om rättvisa och om att skapa en fungerande konkurrenssituation. För livsmedel ser dock verkligheten annorlunda ut. Mat som serveras på restaurang beskattas med 25 procents moms medan mat som säljs i butik har en momssats på 12 procent. Resultatet är en ohållbar och snedvriden konkurrenssituation, och det torde därför vara önskvärt att snarast uppnå en situation där samma momssats gäller oavsett var maten inhandlas.
Om en restauranggäst beställer in en skinksallad till sitt bord på restaurangen är momspåslaget alltså mer än det dubbla jämfört med om samma person köper en exakt likadan salladstallrik i matbutiken runt hörnet. Systemet talar om för oss att det är skillnad på mat och mat, även om den är tillagad på samma vis med samma råvaror, och det är den som väljer att äta sin mat på restaurang som står som förlorare. Rimligtvis innebär detta momssystem även att allt fler människor av kostnadsskäl väljer, eller känner sig tvingade, att köpa sin lunch eller middag i livsmedelsbutiken.
Att dessa differentierade och ologiska momssatser samtidigt som de skapar en icke neutral konkurrenssituation hämmar den svenska restaurangbranschens möjligheter att växa och skapa nya arbetstillfällen råder det inga tvivel om. Sverige har den högsta restaurangmomsen i EU, och även andra skatter som finns inbakade i restaurangnotan, exempelvis alkoholskatter och arbetsgivaravgifter, är höga sett i ett EU-perspektiv. Och statistiken talar sitt tydliga språk: det finns inget land i EU där medborgarna går ut och äter så sällan som vi gör i Sverige. Skulle vi nå EU-snittet skulle det i runda tal innebära en fördubbling av antalet restaurangmåltider – vilket givetvis i förlängningen skulle skapa en lång rad nya jobb.
Det har tidigare hävdats att en lägre restaurangmoms skulle strida mot EU:s momsdirektiv. Men de facto har hela åtta EU-länder en lägre momssats på restauranger än landets standardmoms – och i flera fall är restaurangmomsen kraftigt lägre än standardmomsen. Detta argument är således inte hållbart.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Inger René (m) |
Anita Sidén (m) |