Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av innovatörskonto.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ny form av patent, lättpatent.1
Sverige har en gammal och stor kunskap när det gäller uppfinnare och patent. Vi har stolta uppfinnartraditioner som vi måste förvalta väl. Idag finns det cirka 50 000 innovatörer i Sverige varav 3 000 är medlemmar i uppfinnarföreningar.
Skall Sverige fortsätta att vara ett uppfinnarland med goda möjligheter för våra innovatörer behövs det flera förbättringar. Vi kan inte fortsätta att binda in kreativiteten i byråkratin, stelbenthet och kostnader som den enskilde uppfinnaren ej mäktar med, då kommer många goda idéer inte fram. Patentsökningstiden överstiger idag i många fall livscykeln för produkten i fråga.
För att underlätta för innovatörer, deras verksamhet och idéutveckling, behövs som sagt nya konkreta förslag. Ett förslag som skulle underlätta mycket är införande av ett innovatörskonto (vilket kan liknas vid ett skogskonto.) Ett innovatörskonto kan beviljas av skattemyndighet vid begäran av enskild person. Den enskilda personen skall kunna vara egenföretagare, anställd, arbetslös, studerande etc. Kontot skall alltså inte förknippas med eller betraktas som näringsverksamhet utan bli ett konto för en enskild persons verksamhet.
För att en person skall få ett innovatörskonto skall denne på ett godtagbart sätt kunna visa att den i någon form är en aktiv innovatör. Detta kan t ex visas genom dokumentation av idéer som projektplaner, ritningar, modeller eller samarbetsavtal med andra innovatörer eller företag. Det kan också visas genom medlemskap i uppfinnarföreningar och/eller andra sammanslutningar som påvisar ett aktivt deltagande i verksamhet för innovationer.
Till kontot skall intäkter endast från innovationer kunna tillföras som engångsersättningar, royalty, samt andra kontanta ersättningar som ej är att betrakta som lön. Vidare skall till kontot kunna tillföras stipendier och innovationsstöd från olika organisationer. Avdrag för kostnader inom kontot skall sammankopplas med innovationens tillkomst som t ex prototypframtagning, ritningskostnader, patentansökning, materialkostnader och juridisk hjälp. Kostnaderna skall kunna ackumuleras på kontot så att de inte behöver kopplas till viss intäkt. Många idéer kanske inte kan realiseras på många år eller ge någon egentlig inkomst på flera år. En närmare översyn av hur ett innovatörskonto kan utformas bör göras snarast. Detta bör ges regeringen till känna.
Sverige behöver ett samlat grepp för innovatörer, intraprenörer, entreprenörer och företag. Förutom en svensk patentdatabas behövs det även verksamheter som på ett bättre sätt medverkar, utbildar och sammanför berörda grupper. Vi behöver också en tydlig och fullständig patentdatabas med bl a fritextsökning, svenskt teckenspråk och sökordning som kan hantera hela det svenska patentunderlaget samt mönsterskydd.
Det finns även ett behov från forskare när det gäller tillgänglighet av handlingar om uppfinningar och patent. Innovatörer, idébärare och företag kan t ex själva från sin egen närmiljö göra de första sökningarna om sina idéer innan pengar börjar användas. Också frågan om förenklat patent eller möjlighet att få likställighet med t ex författare, konstnärer och musiker när det gäller upphovsmannarätter bör snarast ses över.
I USA finns det något som heter lättpatent. Detta patent gäller i ett år om det har lämnats in via en advokatbyrå eller liknande och kostar cirka 800 kronor. Under detta år finns det möjlighet att ändra praktiskt taget allt för att få produkten så bra som möjligt, t ex design, patenthandling, material och marknadsundersökningar. Detta medför att uppfinnaren öppet kan visa sina idéer till företag eftersom idén är skyddad under det första året. En översyn hur ett sådant lättpatent kan införas i Sverige bör snarast göras.
Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Sofia Larsen (c) |