Motion till riksdagen
2002/03:Sk244
av Annika Qarlsson och Jan Andersson (c)

Avdragsrätt för ekonomisk stimulans till ideella föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring så att företag har rätt att göra avdrag i deklarationen för ekonomisk stimulans till ideella föreningar som arbetar med lokal samhällsutveckling.

Vad vore Sverige utan alla engagerade föreningsmänniskor?

Runt om i vårt land finns många människor som engagerar sig ideellt för att de vill åstadkomma förändringar eller förbättringar lokalt. De människorna arbetar både i byalag, lokala råd eller i andra ideella föreningar. Det är människor som gemensamt med andra gör stora insatser för vår totala samhällsutveckling, med sin egen tid som insats och utan betalning.

Den lokala utvecklingen kan inte beordras fram från högre ort, utan det är lokala behov och engagerade människor som är grunden för att lokal utveckling tar fart. Ett positivt exempel är när befolkningen i Sollebrunn gick samman. Där gjorde skolan, fritidsgården, kyrkorna, företagen och föreningarna på orten gemensam sak med föräldraföreningen som spindeln i nätet. Det som var startskottet var rasistiska beteenden bland ungdomar. Det var attityder som polis, andra myndigheter eller enskilda inte kunde agera mot effektivt men tillsammans vände man det till en positiv utveckling. Men det är under små omständigheter som dessa föreningar arbetar, där mycket kraft går åt till att få ekonomiska förutsättningar för att kunna genomföra det som man planerar.

Centerpartiet har i en kommittémotion yrkat ytterligare resurser till utvecklingsarbetet, fördelat i två delar – en regional del och en del lokala utvecklingspengar. En regional pott, som betalas ut då regionala myndigheter, näringsliv och ideella föreningar tecknat ett utvecklingsavtal som också reglerar hur resurserna skall användas. Men för att knyta ytterligare aktörer till detta viktiga arbete föreslås i denna motion att företagen får gynnsammare ekonomiska förutsättningar för att stimulera lokalt utvecklingsarbete.

De lokala företagarna är beroende av en gynnsam samhällsutveckling dels för avsättning av varor och tjänster, dels för sin egen och personalens livskvalitet. Därför är det i bådas intresse och en naturlig koppling att knyta samman föreningslivet och företagen för att arbeta för den lokala utvecklingen, till gemensam nytta. Med avdragsrätt ges företagen bättre villkor att stödja föreningar lokalt men det gör också föreningarna starkare ekonomiskt och väl förankrade. Detta förstärker det lokala och civila samhällets möjligheter att påverka sin närmiljö. Detta ges regeringen till känna.

Stockholm den 16 oktober 2002

Annika Qarlsson (c)

Jan Andersson (c)