Motion till riksdagen
2002/03:Sk230
av Ragnwi Marcelind (kd)

Skatten på utlandsbostäder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att se över boskatten på hus i utlandet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvärdera skattereglerna på hus med tomträtt.

Boskatten på utlandsbostäder

I dag görs de allmänna taxeringarna vart sjätte år. Taxeringsvärdet räknas om årligen med hjälp av omräkningstal. Taxeringsvärdena baseras på försäljningen i området där huset ligger. Fastighetsskatten fastställs utan hänsyn till om huset är byggt på tomträtt.

Det finns många fastighetsägare i Sverige som inte äger sin tomt. Kommunen är ägare av tomten och tomträttskostnader betalas två gånger per år. Men då skatten ska betalas på fastigheten tas ingen hänsyn till att tomten är tomträtt. Detta kan inte vara rimligt. Jag vill att regeringen ser över skatten för tomträtter.

I en liknande motion från allmänna motionstiden, motion 2001/02:Sk333, svarar utskottet att en omläggning sannolikt skulle föranleda krav från markägaren på en kompensation inom ramen för tomträttsavgälden. Därför vill inte utskottet ändra uppfattning och avstyrker motionen. Det är svårt att förstå argumentationen om att om tomtägare kommer att begära kompensation så går det inte att rätta till den orättvisa som det innebär att alla husägare som inte äger sina tomter måste betala skatt på något man inte äger.

Denna uppfattning är svår att förstå och regeringens ställningstagande bör därför omprövas på nytt.

Ett annat yrkande som jag tidigare gjort till riksdagen i motion 2001/02: Sk333 är att den svenska fastighetsskatten på bostäder utomlands bör slopas. Tusentals svenskar som har sommarhus i utlandet vet inte ens om att de är skyldiga att också betala svensk fastighetsskatt på sina hus och lägenheter i utlandet. De allra flesta tror att de gjort rätt för sig då de betalat utländsk fastighetsskatt.

Fastigheter beskattas i allmänhet i det land där fastigheten är belägen. Eftersom lagen om statlig fastighetsskatt som regel inte omfattas av dubbelbeskattningsavtalen kan fastigheten bli dubbelbeskattad. Idag ska den som har hus eller lägenhet i utlandet betala 1,2 procent på 75 procent av marknadsvärdet. Reglerna är krångliga och bostadsägaren måste i Sverige begära avräkning för den skatt som betalas i utlandet. Eftersom skatten är svårhanterlig och inte ger något åt staten borde den slopas helt. Fastighetsskatten på utländska bostäder beräknas uppgå till cirka 25 miljoner kronor. De administrativa kostnaderna är enligt Riksskatteverkets uppskattning långt högre än intäkterna, så skatten är en ren förlust för staten.

Att fastighetsskatten inte ger något nettotillskott utan snarare en kostnad för staten föranleder inte enligt utskottet någon anledning att ändra uppfattning. Skatt skall betalas till varje pris. Detta ställningstagande bör omprövas.

Jag anser att regeringen omgående bör se över boskatten på svenskars hus i utlandet så att viljan till att betala skatt inte ska förstöras.

Stockholm den 14 oktober 2002

Ragnwi Marcelind (kd)