Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetsgivaravgiften skall redovisas på slutskattsedeln för statligt anställda.
En genomsnittlig svensk löntagare betalar i dag 64 procent av det han/hon jobbar ihop i skatt. Visserligen kan det se ut som om skatten bara ligger på drygt 30 procent, eftersom större delen av skatten inte redovisas. En arbetstagare med en synlig månadslön på 20 000 kronor betalar nästan två tredjedelar av hela lönen i skatt.
Nedan illustreras hur mycket skatt en arbetsgivare betalar in på en månadslön på 20 000 kronor samt den totala arbetsgivaravgiften på ett år.
20 000 kronor x 32,82 % = 6 564 kr (arbetsgivaravgift/månad)
6 564 kronor x 12 månader = 78 768 kr (totala arbetsgivaravgiften/år)
I dag är det alltför många som svävar i okunnighet om skatternas omfattning och vad de används till. Få förstår hur skattesystemet fungerar. För att den enskilda människan skall få en riktig bild av vilka skatter hon/han betalar borde alla skatter vara synliga och tydliga. Det borde vara en rättighet för varje medborgarna att veta hur deras intjänade pengar används. Detta skulle då kunna öka kunskaperna om sambandet mellan privatekonomi och samhällsekonomi. Den enskilde kan då bättre ta ställning till olika förslag – höjning respektive sänkning av skatterna – och på så sätt kunna relatera det till den egna ekonomin. Skattesystemet skulle då bli mer lättbegripligt och kanske också förutsägbart.
Jag anser att arbetsgivaravgiften skall redovisas på slutskattsedeln så att löntagarna på detta sätt får besked om hur stor arbetsgivaravgiften är av den egna totala lönen.
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Inger René (m) |