Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrade regler för beskattning av utdelning i löntagarägda företag.
Många företag inom de ”nya” branscherna väljer att låta de anställda gå in som delägare i företaget. Detta innebär många fördelar när det exempelvis gäller stabilitet och personalomsättning. Ur skattemässig synpunkt är det dock ofördelaktigt.
Dagens skatteregler medger att en del av utdelningen vid beräkning av skatt på utdelningen får kapitalbeskattas (30 procent), en del är lättnad (noll procent) och resten beräknas som inkomst av tjänst (ca 53 procent).
De delar som skall kapitalbeskattas respektive ge lättnad beräknas med ett löneunderlag, som är lika med summan av löneutbetalningarna i företaget som adderas till gjord kapitalinsats. Detta underlag multipliceras med en procentsats, ca tio procent för kapitalbeskattning och ca fyra procent för skattefrihet, för att erhålla de belopp som är aktuella för kapitalbeskattning respektive skattefrihet.
Det som drabbar löntagarägda företag är att ägarnas löner inte får räknas in i löneunderlaget. Trots att lönerna oftast är höga i denna typ av företag blir löneunderlaget litet på grund av utformningen av de nuvarande reglerna. Det betyder också att ju fler anställda som väljer att bli delägare, dess högre blir beskattningen.
De nuvarande reglerna är orimliga och omoderna och bör snarast ändras så att inte företag med många delägare straffbeskattas.
Stockholm den 8 oktober 2002 |
|
Ulla Löfgren (m) |
Elizabeth Nyström (m) |