Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en avveckling av fastighetsskatten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fastighetsskattens effekter på byggandet i landet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fastighetsskattens sociala effekter.
Fastighetsskatten är inte ett teoretiskt problem för människor. Den påverkar i högsta grad människors vardagsekonomi. Ju högre fastighetsskatt, desto dyrare boende. Ju dyrare boende, desto mer pressas människors hushållsekonomi. Ju högre fastighetsskatt, desto mindre pengar kan hushållen lägga på kläder, bättre mat eller resor.
Fastighetsskatten tar ingen hänsyn till människors betalningsförmåga och drabbar hårdast familjer med små ekonomiska marginaler. På många håll i landet gör fastighetsskatten att människor med normala inkomster tvingas sälja sina hus.
Fastighetsskattens skadliga effekter syns tydligt, inte minst i Örebro stad och län.
I Örebro tätort har det genomsnittliga taxeringsvärdet ökat kraftigt de senaste åren. År 2000 låg det på 501 000 kronor, år 2001 på 716 000 kronor och i år på 773 000 kronor. Det betyder att en genomsnittlig fastighetsskatt blir 7 730 kronor för 2002, vilket är en ökning med 570 kronor bara från 2001 till 2002. Verkligheten ser som bekant ännu dystrare ut i andra områden i Sve-
rige.
Höjningen av fastighetsskatten är inte en engångsföreteelse. Eftersom taxeringsvärdena justeras med jämna mellanrum kommer fastighetsskatten att fortsätta öka om marknadspriserna fortsätter uppåt. Detta blir extra tydligt om man ser till vad staten faktiskt tar in i fastighetsskatt. År 1994 tog staten in 15 miljarder kronor i fastighetsskatt, år 2002 tar staten in 22 miljarder kronor. Det är en ökning med 47 procent. Den summa som staten får in har alltså ökat och inte alls minskat, såsom socialdemokraterna vill göra gällande.
Regeringen ser inte problemet, att fastighetsskatten för många människor är så hög att de tvingas överväga om de har råd att bo kvar i sina hus. ”Fastighetsskatten är en bra skattebas. Den flyttar inte utomlands.” Det sade biträdande finansministern Lars-Erik Lövdén i Göteborgsposten.
Utvecklingen av fastighetsskatten är oacceptabel. Vi moderater vill omedelbart börja avveckla fastighetsskatten. Om vårt förslag hade fått gälla, hade fastighetsskatten för 2002 i för snitthuset i Örebro bara varit hälften så hög som i dag. Men vi stannar inte där – stegvis bör fastighetsskatten avvecklas. Hur och i vilken takt har moderaterna lagt tydliga motionsförslag om.
Varför skall man betala skatt för att bo? Insatsen i huset är betald med skattade pengar, amorteringar görs med skattade pengar, förbättringar och reparationer sker med skattade pengar och den dag huset säljes så betalar man reavinstskatt på den eventuella värdeökningen. Boendet beskattas i dag gång på gång. Det är ett viktigt skäl till att det byggs så lite i landet.
Stockholm den 7 oktober 2002 |
|
Sten Tolgfors (m) |