Motion till riksdagen
2002/03:Sk1
av Anna Grönlund m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2002/03:5 Vissa mervärdesskattefrågor, m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att avslå förslaget om att beskattningsunderlaget vid uttag av varor och vissa gemenskapsinterna förvärv skall utgöras av självkostnaden i stället för tillverkningskostnaden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sanktioner i samband med skyldighet att lämna periodisk sammanställning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om uppskov med betalning av preliminär skatt.

Motivering

I propositionen föreslås ändringar i mervärdesskattelagen och skattebetalningslagen vilka i huvudsak syftar till att anpassa reglerna till EG:s mervärdeskattesystem.

Folkpartiet kan i stort acceptera förslagen i propositionen. På några punkter har vi emellertid avvikande uppfattningar.

Självkostnadspris som beskattningsunderlag

Regeringen föreslår att beskattningsunderlaget vid uttag av varor och vid vissa gemenskapsinterna förvärv ska, då inköpsvärde saknas, utgöras av självkostnadspriset i stället för tillverkningskostnaden. Begreppet ”tillverk­nings­kostnad” infördes genom förslag i prop. 1994/95:57. Det ersatte då ”marknadsvärde” som underlag för beskattning vid uttag. Skälet var att man ville undvika att utebliven handelsvinst skulle ingå i beskattningsunderlaget.

Folkpartiet avstyrker förslaget i propositionen. Om det i självkostnaden menas att det ingår direkta försäljningskostnader såsom transportkostnader m.m. anser vi att det kan vara rimligt att dessa räknas in i beskattningsunderlaget, men indirekta försäljnings- och administrationskostnader som är schablonberäknade anser vi inte ska ingå i beskattningsunderlaget.

Föreläggande att lämna periodisk sammanställning

Regeringen föreslår att Riksskatteverket ska ges rätt att förelägga den som inte fullgör sin skyldighet att lämna en periodisk sammanställning att lämna eller komplettera en sådan sammanställning. Ett sådant föreläggande ska kunna förenas med vite.

Folkpartiet anser att det inte behövs ytterligare sanktioner utöver gällande förseningsavgifter när det gäller att få företagen att lämna periodiska sammanställningar över omsättningar och överföringar av varor till andra EG-länder.

Folkpartiet anser att det vid sanktioner i samband med uppgiftsinlämning ska tas hänsyn både till de speciella villkor som gäller för småföretagare och det aktuella företagets storlek, givetvis under förutsättning att det inte är uppenbart att det handlar om skatteundandragande.

Uppskov med betalning av preliminär skatt för nystartade företag

Regeringen föreslår att fysiska eller juridiska personer som startar ny näringsverksamhet på begäran ska ges uppskov i tre månader med att börja betala F- skatt eller särskild A- skatt under vissa villkor.

Folkpartiet anser att förslaget är ett alldeles för litet steg i rätt riktning. För att komma till rätta med de problem som både nyföretagare och redan etablerade företagare har, när det gäller inbetalning av skatt, behövs en rejäl översyn av skattereglerna.

Idag har många enskilda näringsidkare en ojämn inkomst under året. Det system som finns idag, med preliminär deklaration som avges vid årets början och som innebär att den totala skatt som man räknar med att betala under året fördelas jämnt över tiden, innebär att företagaren måste betala skatt utan att ha haft motsvarande inkomst. Likviditetssvårigheter kan bli följden och kan kanske i slutändan leda till konkurs. Ett alternativ blir att företagaren medvetet underskattar inkomsten i preliminärdeklarationen, och den slutliga skatten blir således betydligt större än inbetald skatt. Vi föreslår ett skattebetalningssystem där inbetalning av skatt sker efter det att man haft inkomsten på samma sätt som inbetalning av moms sker.

Stockholm den 5 november 2002

Anna Grönlund (fp)

Gunnar Andrén (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Karin Pilsäter (fp)

Erling Bager (fp)

Christer Nylander (fp)