Motion till riksdagen
2002/03:Sf368
av Carin Lundberg och Lena Sandlin-Hedman (s)

Sjukbidrag för gifta


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sjukbidrag och förtidspension för gifta och ogifta.

Motivering

Nivån på förtidspension eller sjukbidrag avgörs dels av individens tidigare inkomster, dels av individens civilstånd. Ogifta får en högre ersättning än gifta. Detta beror på förtidspensionssystemets koppling till folkpensionssystemet. Ålderspensionärer som är gifta anses ha stordriftsfördelar gentemot ensamstående.

Från och med årsskiftet reformeras förtidspensionssystemet och blir därmed en del av sjukförsäkringssystemet. Förtidspension och sjukbidrag ersätts då med aktivitetsersättning för personer under 30 år och sjukersättning för personer mellan 30 och 65 år. Ersättningen styrs uteslutande av individens inkomst och personer som saknar inkomst vid försäkringstillfället kommer att få en garantiersättning. Denna ersättning kommer att vara lika för alla oavsett civilstånd. Denna förbättring kommer emellertid inte att omfatta individer som redan är förtidspensionärer. Deras ersättning kommer att omvandlas vid en engångsinsats. Resultatet blir att den enskilde får ut ungefär lika mycket som tidigare.

Därmed bibehålls alltså skillnaden mellan gifta och ogifta för de individer som blev förtidspensionärer innan den 1 januari 2003

Det finns ett stort antal unga personer som har sjukbidrag idag. De är i en ålder när man normalt bildar familj och gifter sig. För dem kan det handla om drygt tjugo eller trettio år innan de blir ålderspensionärer. Under hela denna tid är de förhindrade från att gifta sig om de inte vill att deras redan knappa inkomst ytterligare minskar.

Det är orimligt att reglerna är olika mellan de som är de som har förtidspension och sjukbidrag i dag och de som kommer att omfattas av det nya reformerade förtidspensionssystemet. Denna typ av inkomst måste vara personlig och inte påverkas av eventuellt giftermål. Därför är det angeläget att en översyn av nuvarande regler görs i syfte att likställa ersättningen oavsett människors civilstånd.

Stockholm den 23 oktober 2002

Carin Lundberg (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)